Brussel is een stad die bruist, dat weet bijna iedereen die hier al langer dan één dag verbleef.
Dat wil uiteraard zeggen dat er veel cultuur en entertainment is, en wie cultuur zegt, zegt ook muziek.

Ik heb een lijstje gemaakt met concertzalen die jou en je vrienden een geweldig gezellige avond kunnen verzekeren. Daarnaast heb ik ook enkele aanraders bijgevoegd die in de nabije toekomst zullen optreden.

1.Vorst Nationaal

The Pixies – Victor

Ten zuiden van Brussel ligt ‘Vorst Nationaal’, een ‘lichtjes legendarische plek’ met ondertussen een mooie geschiedenis achter de rug. Enkele artiesten die hier hebben gespeeld zijn: The Rolling Stones, Ella Fitzgerald, James Brown, Pink Floyd, Queen, Prince, The Pixies,… De deuren werden geopend in 1970 voor het publiek. Na meerdere transformaties van het gebouw kan Vorst met trots zeggen dat ze de grootste concertzaal van Brussel bezitten.

Je hele avondervaring zal hier vlotjes verlopen en ik ben zeker dat dit te maken heeft door de overname van de Sportpaleis Group in 2013. Zij zorgen voor de begeleiding en het personeel in de zaal.

WAAR?  Victor Rousseaulaan 208 , 1190 Vorst
MUZIEK? – Elbow – 22.06.2020
Britse poprock band met een frontman die beschikt over een klok van een stem.

Tip: Om hier te geraken neem je zeer makkelijk ‘Lijn 82’ vanuit Brussel centrum

2. Botanique

De naam zegt het misschien al maar deze zaal ligt naast de botanische tuin in de zakelijk buurt van Brussel (Brussel-Noord). Grote avenues en hoge wolkenkrabbers bepalen het straatbeeld hier. Eens je binnenwandelt in dit cultuurcentrum vergeet je echter in welke buurt of wijk je je bevindt.

Als je hier nog nooit bent geweest kan je misschien wel de weg kwijt raken maar dat hoeft niet per se erg te zijn. Achter elke hoek wordt je een beetje verrast door de indeling van het gebouw en dat is wat deze plek weer uniek maakt.

Er zijn 3 muziekzalen waarvan de grootste, de Orangerie, een capaciteit heeft van 650 staanplaatsen. Daarnaast beschikt de ‘Botanique’ over een museum, een galerie, bibliotheek, een cinema en een atelier.

WAAR? Koningsstraat 236, 1210 Brussel
MUZIEK? – Lianne La Havas – 03.05.2020
Britse soul/r&b/folk zangeres met een zachte stem die je net niet zal laten smelten.

Tip: Vanuit station Brussel-Noord is het 10 à 15 minuten wandelen

3.Vaartkapoen/Recyclart

“een broeihaard van kunstenaars”

VK

Officieel is de Vaartkapoen een “gemeenschapscentrum”, als je wil weten wat dit is, raad ik je aan om zelf hier naartoe te gaan. Je kan hier concerten, theaters, shows bezichtigen of exotisch eten dankzij kookworkshops, enz. Ze hebben een strak schema waardoor er zo goed als iedere dag wel iets te doen is.

Het cultuurhuis heeft vaste medewerkers maar rekent zeker ook op vrijwilligers uit de buurt of Brussel zelf. Jonge muziekmakers en artiesten krijgen hier een plek aangeboden om hun geest tot leven te brengen. Zelf beschrijven ze het centrum als ‘een broeihaard van kunstenaars’.

WAAR? Manchesterstraat 13-15, 1080 Sint-Jans-Molenbeek
MUZIEK? – La Bomba De Tiempo – 19.06.2020
Argentijnse percussie band die focust op vernieuwing door iedere live show te improviseren.

4.Ancienne Belgique

Mogelijks de meest professionele en kwaliteitsvolle concertzaal van Brussel of misschien zelfs België.
De Ancienne Belgique slaagt er iedere keer weer in om eender welk concert onvergetelijk te maken, waardoor het publiek rijkelijk blijft terugkeren.

Met slechts 2 zalen doet de organisatie van de ‘AB’ het zeer goed. Gemiddeld zijn er 5 activiteiten in de week van allerlei verschillende soorten genres.

De geschiedenis van de AB start in de jaren 1500 maar krijgt pas echt een culturele functie in 1781 wanneer het weleens werd gebruikt als feestzaal. 3 eeuwen later behoort het bij de meest drukbezochtste concertzalen van de wereld.

Duurzaamheid kan niet ontbreken bij hun visie. Het café en restaurant werken met lokale streekproducten. Daarbij gebruiken ze herbruikbare bekers, zo weinig mogelijk water voor het onderhoud van het hele gebouw en slechts één auto voor het hele ‘AB-team’.

WAAR? Ancienne Belgique, Anspachlaan 110, 1000 Brussel
MUZIEK? – Zwangere Guy – 29/30.04.2020 en 01.05.2020
“Baas van de brusselse rap?” maak daar maar Belgische rap van. Zwangere Guy is sinds vorig jaar HET boegbeeld geworden van de rapscene in onze hoofdstad. Of je nu een liefhebber bent van hiphop of niet, deze man kan een zaal vol 60 +’ers entertainen en laten springen!

TIP: De AB heeft een eigen Youtube kanaal waar tientallen liveshows gratis te bekijken zijn.
Kan al eens de moeite zijn als je in quarantaine zit 😉

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top