5 vergeten voetbaltempels in Brussel

picture: rwdm.be

Het huidige Brussel doet u misschien vooral denken aan haar enorme diversiteit, culture hoogtepunten of indrukwekkende architectuur. Er is echter veel meer te beleven dan dat. Zo heerst er in Brussel ook een echte voetbalcultuur. We nemen je mee in de wondere wereld van het Brusselse voetbal en haar prachtige geschiedenis. Hieronder vindt u 5 spraakmakende en tot de verbeelding sprekende voetbaltempels in onze hoofdstad.

  1. Stade Joseph Marien (Union SG) – Vorst

Het Stade Joseph Marien ook wel ‘Dudenpark‘ genoemd in de volksmond is ongetwijfeld één van de mooiste stadions van Brussel en bij uitbreiding van België. Onlangs promoveerde ‘Den Union’ na 47 jaar terug naar de hoogste voetbalklasse. Na vele omzwervingen is het dus eigenlijk terug waar het hoort: op het allerhoogste niveau. Direct na de promotie werden er al plannen gemaakt voor een nieuw stadion. Deze hoop werkt echter direct de kop ingedrukt door zowat elke Unionist. Union is het Dudenpark en het Dudenpark is Union. Point final. Het stadion werd net na de eerste wereldoorlog gebouwd op de rand van het Dudenpark in Vorst. Union was op dat moment één van de beste clubs in België en bouwde toen één van de duurste voetbaltempels van het land voor een slordige 600.000 Frank. Het stadion kreeg in 1926 een prachtige eretribune met glasramen die vandaag de dag onderdeel uitmaakt van het cultureel erfgoed van de stad en bijgevolg beschermd is. Het ging een tijdje helemaal niet goed met deze gevallen grootheid. Union degradeerde langzaam weg uit het profvoetbal en ook het idyllische Dudenpark werd aan zijn lot overgelaten. De legendarische staantribunes werden langzaam overwoekerd door planten en mossen.

Enkele jaren geleden kende Union plots een felle opmars naar boven. De slapende reus werd wakker. Er werd een nieuwe steenrijke investeerder gevonden en het stadion werd quasi volledig gerenoveerd. In tegenstelling tot bijna elke nieuwe voetbaltempel behield het Dudenpark echter wel zijn gezelligheid. Een reden te meer om dit prachtig monument volgend jaar een bezoekje te brengen!

picture Jens Moens

2. Stade Edmond Machtens (R.W.D.M) – Molenbeek

Het Stade Edmond Machtens is een voetbalstadion gelegen in hartje Molenbeek. De huidige bespeler: R.W.D.M (Afkorting van: ‘Daring White Racing Molenbeek’ komt uit in de tweede voetbaldivisie van België. De oorspronkelijke bespeler van dit terrein was Daring Club de Bruxelles. Samen met de buren uit Vorst (Union SG) vormden zij de top van het toenmalige Belgische voetbal. Het stadion werd officieel ingewijd in 1920 met een galawedstrijd tegen ‘Den Union’. In 1939 werd het stadion omgedoopt tot het ‘Oscar Bossaertstadion’. Oscar Bossaert was een voormalige topspeler van Daring en werd later burgemeester van Koekelberg. Het kantelmoment kwam er in 1973. Racing White en Daring Molenbeek fuseerde er tot Racing White Daring Molenbeek en het stadion werd omgedoopt tot het Edmond Machtensstadion. Edmond Machtens was toen der tijd de burgemeester van Molenbeek. De nieuwe fusieploeg deed het erg goed en pakte in 1975 zelf de titel. Er barste zomaar een volksfeest los in Molenbeek. Helaas bleef het bij één titel en zakte de club daarna langzaam weg tot ze in 2002 failliet ging.

Sindsdien speelden er verschillende clubs in Molenbeek. Zo was FC Brussels tussen 2002 en 2013 de vaste bespeler van het Edmond Machtensstadion. Deze club ging echter failliet in 2013 en werd vervangen door White Star Bruxelles. Maar ook dat liep niet goed af, ook deze club ging failliet. Het legendarische stadion leek wel vervloekt. In 2015 werd het nieuwe R.W.D.M opgericht en in 2016 namen zij opnieuw hun intrek in het stadion. Momenteel werken ze hard aan hun weg terug naar het hoogte niveau. Voor wie echte Brusselse ‘Zwanze’ en folklore wilt beleven is dit echt een aanrader. Forza Molenbeek!

Picture: Jens Moens

3. Stade des trois Tilleuls (RCS Boitfort) – Watermaal-Bosvoorde

Het stade des Trois Tilleuls (Drielinden stadion) is een multifunctioneel sportcomplex te Bosvoorde. Het stadion werd werd net na de tweede wereldoorlog in 1948 gebouwd. Het moest de nieuwe thuishaven worden van ‘Racing Club De Bruxelles’. Dit was net zoals ‘Daring Bruxelles’ en ‘Union’ één van de topclubs die onze hoofdstad herbergde. Er kunnen maar liefst 40.000 mensen in het ‘Stade des Trois Tilleuls’. Hiermee is het officieus het tweede grootste stadion van ons land. Enkel het Koning Boudewijn stadion dat een capaciteit heeft van 50.000 is nog groter. Het stadion was eigenlijk veel te groot voor de club. Het werd gebouwd in 1948 net na de tweede wereldoorlog. Net omdat alles moest werden heropgebouwd werden er soms ook gekke kosten gemaakt. Het drielinden stadion is hier het perfecte voorbeeld van. Enkel voor de inhuldigingswedstrijd tegen het Italiaanse Torino was het stadion volledig uitverkocht.

Daarna zou het nooit meer helemaal vollopen. Racing Club de Bruxelles verdween langzaam van de radar. De huidige speler, het lokale RCS Boitfort speelt er tegenwoordig (voor de Corona uiteraard) tweewekelijks voor gemiddeld 100 man. Zo is dit misschien één van de enige stadions in België waar een wedstrijd volledig corona-proef gespeeld zou kunnen worden. Misschien moet je hier niet zijn voor het aantrekkelijke voetbal kom dan zeker toch eens kijken om de indrukwekkende architectuur te bewonderen. Sinds 2010 is het stadion cultureel erfgoed van de stad Brussel.

Picture: Pitch’D Groundhopping

4. Stade du Vivier d’Oie (Racing Club de Bruxelles Hockey) – Ukkel

Mag het soms wat meer zijn? Het Stade du vivier d’Oie kan je bewonderen in de chiquere wijken van Ukkel. Het werd gebouwd in 1902 en is daarmee één van de oudste stadions van België. Op 1 mei 1904 werd er de allereerste interland ooit gespeeld. Een wedstrijd tussen België en Frankrijk. De wedstrijd werd eindigde op 3-3. Ook de eerste betonnen tribune op het Europese vasteland werd hier gebouwd. Een hoop nostalgie dus. Helaas gaat het vandaag de dag minder goed met het Stade du Vivier d’Oie. De oudste tribune van ons land is dringend aan renovatie toe. Misschien moeten ze ginds in Ukkel eens rondzoeken in de buurt. Het veld is tenslotte gelegen in de duurste wijk van Brussel genaamd Diesdelle. Momenteel speelt de hockey-tak van Racing Club de Bruxelles er nog steeds zijn thuiswedstrijden. Het staat ook op de erfgoedlijst.

Picture: Willem Vernes

5. Stade du Crossing (Crossing Schaarbeek) – Schaarbeek

Het stade du Crossing, officieel ‘gemeentestadion’ genoemd is een voetbalstadion in Schaarbeek. Het werd opgericht in 1914 samen met de aanleg van het Josaphat park. Het werd door verschillende clubs bespeeld en kende zijn hoogtepunt in de jaren 70′. Het toenmalige Crossing Schaarbeek stootte door naar de eerste klasse van het Belgische voetbal. Het kon er echter geen potten breken en degradeerde enkele jaren later en verdween later zelf volledig. Ook het prachtige stadion geraakte volledig in verval. Bob Dillen speelde er in 1983 nog een concert maar daarbuiten stond het vooral veel leeg. In 2009 lanceerde de stad Schaarbeek een nieuwe project waarin het oude stadion volledig werd vernieuwd. In 2012 werd het vernieuwde Crossing stadion ingehuldigd. De huidige bespeler is het vernieuwde Crossing Schaarbeek.

picture: visit.brussels

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top