Tussen de Waversesteenweg en de Elsensesteenweg ligt de Afrikaanse wijk Matongé, dé ontmoetingsplaats van de Afrikaanse gemeenschap in Brussel. Deze kleurrijke wijk in Elsene is de perfecte plek om je onder te dompelen in de rijke Afrikaanse cultuur!

Elsenegalerij

Laten we starten met de meest bruisende galerij van de wijk: de Elsenegalerij. Hier bevindt zich een zeer grote concentratie aan kapperszaken en pruikenwinkels. Ook vind je er onder meer traditionele kledingwinkels, juweliers, exotische kruideniers, wax-stoffenwinkels, nagelstudio’s, cafés en restaurants. Wanneer je de galerij betreedt, voelt het alsof je midden in Afrika belandt. De vrolijke kunstwerken op de muren en de gezellige drukte typeren de galerij. Afrikaanse muziek galmt door de speakers, mensen praten enthousiast met elkaar en er wordt veel gelachen. Zowel aan de linker als rechterzijde van de galerij staan goedlachse tantines en tontons je op te wachten. Ze zijn op zoek naar klanten van wie ze het haar mogen vlechten. De kans is zeer groot dat je zal worden aangesproken om je haar te laten doen in hun levendige kapperszaak.

Standbeeld Au-delà de l’espoir

©Gianna Van de Velde

Op de hoek van de Waversesteenweg, de hoofdstraat van Matongé, en de Solvaystraat staat het Afrikaanse kunstwerk Au-delà de l’espoir. Het kunstwerk valt niet zo hard in het straatbeeld op, maar is wel de moeite waard om eens bij stil te staan. Het standbeeld stelt een moeder die haar kind probeert te beschermen tegen het leed van de oorlog voor. Als je het kunstwerk gedetailleerd bekijkt, zie je dat het uit kogelhulzen is opgebouwd. Deze kogelhulzen verzamelde Freddy Tsimba, een Congolese kunstenaar uit Kinshasa, vooral op de Congolese slagvelden. Au-delà de l’espoir weerspiegelt de realiteit van oorlog, leed en geweld. Het standbeeld brengt niet enkel een ode aan de miljoenen Congolezen die slachtoffer werden van geweld, maar ook aan alle andere personen wereldwijd die met agressie te maken hebben gekregen.

Cinéma Vendôme

© Gianna Van de Velde

Niet te missen voor filmliefhebbers is Cinéma Vendôme, een state-of-the-art bioscoop opgericht door Henry Fol in 1952. Vendôme is een Cinema Art Gallery waar emotie, esthetiek, kunst en creativiteit hand in hand gaan. Deze cinema, gelegen aan de Waversesteenweg, is steeds trouw gebleven aan zijn concept: een exclusieve pilootbioscoop zijn die arthouse films programmeert. Vendôme brengt de bioscoopbezoekers in verrukking met debuutfilms en unieke films geselecteerd door onder andere filmfestivals en auteurs. De bioscoop wijdt een groot deel van zijn programmatie aan Europese films. Cinéma Vendôme is een echte aanrader voor filmfanaten die op zoek zijn naar een bioscoop met een ziel!

Sint-Bonifatiuskerk

© Gianna Van de Velde

Aan de grens met de wijk Sint-Bonifaas pronkt de Sint-Bonifatiuskerk. Deze kerk, ontworpen door Joseph Jonas Dumont, is het eerste neogotische gebouw van Brussel. De Sint-Bonifatiuskerk werd gebouwd omdat de gelovigen van Hoog-Elsene hun beklag deden over het feit dat ze geen eigen kerk hadden. Voor de kerk vind je het monument van Charles Woeste. Hij was een katholiek politicus, advocaat én een fervente tegenstander van priester Daens. Op het belle-époque-plein voor de kerk kan je culinair genieten in de talloze restaurants, cafés en bars waaronder het Thaise restaurant Le Deuxième Élément, het Lyonese restaurant Saint-Boniface en het Japanse ramen-noedelrestaurant Koku Ramen.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top