Zes uitzonderlijke ‘hoogte’punten in Brussel

Atomium

Als meest populaire attractie van de hoofdstad van Europa en onvermijdelijke icoon van Brussel en België kan je vanop het Atomium de Brusselse 19 gemeenten en de wijde omgeving aanschouwen. Het Atomium is een gigantisch uitvergroot ijzerkristal en bestaat uit 9 bollen (de ijzeratomen) en werd gebouwd naar aanleiding van de wereldtentoonstelling in 1958.

Het 360 graden panorama bevindt zich in de hoogste bol op 92 meter hoogte en bevat naast een permanente fototentoonstelling over de geschiedenis van het gebouw regelmatig tijdelijke tentoonstellingen.  Er bevindt zich tevens een panoramisch restaurant.

Kostprijs : studenten en personen met een handicap 6 euro, volwassenen 13 euro en senioren 11 euro

Tip: In de onmiddellijke omgeving bevinden zich ook nog onder andere het Planetarium, de Japanse toren, het Paleis van Laken met zijn koninklijke serres, het Koning Boudewijnstadium.  Deze zijn ook allemaal een bezoekje waard.

Basiliek van Koekelberg

Boven op de vijfde grootste kerk ter wereld, de basiliek van Koekelberg, heb je een prachtig panorama. De basiliek in art-decostijl is in eerste instantie een bidplaats maar om helemaal tot rust te komen ga je naar het dak.

Op 52,80 meter hoogte, net onder de koepel, kan je vanop een externe galerij het mooiste uitzicht van Brussel en Vlaams- en Waals-Brabant ontdekken. Op een heldere dag heb je zelfs zicht op de kathedraal van Mechelen (25 km) en het hellend vlak van Ronquières (35 km)!

Dit is een uitstekend alternatief voor het Atomium en een stuk minder toeristisch. 

Kostprijs : 6 euro. 

Hangende tuin van de Kunstberg

In het historisch centrum van Brussel, tussen het Koningsplein en de Grote Markt, kan je vanop de tuinen van de Kunstberg de benedenstad, met centraal de toren van het Stadhuis, aanschouwen. Bij helder weer is ook hier de Basiliek van Koekelberg en het Atomium te zien. Met een prachtige hangende tuin wordt het hoogteverschil van 40 meter tussen boven en benedenstad overbrugd.

Als je naar de andere kant kijkt zie je op het Koningsplein de koepel van de Sint-Jacob-op-Koudenbergkerk.

Kostprijs: gratis

copyright : Loïc Gryspeirt

Tip: ga op zoek naar de Beiaard van de Kunstberg op een gevel van de boog van het Dynastiepaleis. De beiaard bestaat uit 24 klokken met daarboven een gouden stervormige wijzerplaat omringd door beeldjes die personages uit de geschiedenis van België uitbeelden. Het gerucht doet de ronde dat deze beiaard zich aan de verkeerde kant van het gebouw bevindt.

Muziekinstrumentenmuseum (MIM)

Het MIM is ondergebracht in een prachtig art nouveau gebouw aan de Hofberg, het voormalige warenhuis Old England. Vanuit het restaurant dat zich in de koepel van het gebouw bevindt op de elfde verdieping heb je een spectaculair zicht op de hoofdstad. Een absolute aanrader.

Ook het museum is een bezoek waard. Je kan hier kennismaken met een uitgebreide collectie klassieke, exotische en volkskundige muziekinstrumenten afkomstig uit de Koninklijke Collectie van Leopold II. Naast aandacht voor de geschiedenis van de instrumenten is er ook aandacht voor de manier waarop de instrumenten gebouwd worden en hoe ze werken.

Copyright : Loïc Gryspeirt

Tip: Let op als je hier wil eten: het restaurant volgt de openingsuren van het museum

Kostprijs museum: gratis tot 8 euro.

Poelaertplein

Het Poelaertplein, genoemd naar de architect van het aanpalende Justitiepaleis Joseph Poelaert, is het grootste plein van Brussel en ligt boven op de Galgenberg. Van hieruit heb je een mooi uitzicht op de benedenstad en de verder gelegen Basiliek van Koekelberg en het Atomium. 

Vanop het Poelaertplein kun je een glazen voetgangerslift nemen die je twintig meter lager in de Marollen dropt waar het Vossenplein met zijn dagelijkse rommelmarkt een bezoekje waard is.  De Marollen was destijds een rebelse volksbuurt.

Van hieruit ben je ook op wandelafstand van de kleine en grote zavel of kun je gaan winkelen in de Louizalaan waar je de chiquere boetieks van Brussel vindt.

Kostprijs: gratis

Copyright : LoÎc Gryspeirt

Tip: tijdens de zomermaanden start hier elke vrijdagavond om 20 uur de Roller Bike Parade voor rolschaatsers, fietsers, steps, skateboards enz …

Triomfboog Jubelpark

De Triomfboog met drie booggewelven bevindt zich in het 30 hectare grote Jubelpark en werd gebouwd onder impuls van Koning Leopold II. Het park is een geheel van tuinen, musea en monumenten, gelegen in de Europese Wijk. Via het Legermuseum kom je op de dakterrassen van de Triomfboog. De dakterrassen, gelegen op een hoogte van 45 m, bieden een adembenemend panoramisch uitzicht op Brussel.

Tip: Naast het uitzicht vanop de Triomfboog zijn ook de drie aanwezige musea een aanrader : het Museum voor Kunst & Geschiedenis, het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis en Autoworld. 

Kostprijs: combiticket 3 musea: 15 euro

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top