Artiest Ruben Degroote over zijn twee grote liefdes: Brussel en acteren

Ruben Degroote is een 20-jarige Brusselaar in hart en nieren. Hij schitterde reeds als zanger en acteur in verschillende producties. Momenteel studeert hij Media en Entertainment Business aan de Thomas More hogeschool in Mechelen en zingt hij in de boyband BOBBY. Zijn ultieme droom is van acteren zijn beroep maken en meespelen in de soap Thuis. Ruben is een echte doorzetter en vertelt in dit interview waarom jij nooit de moed moet opgeven om je dromen te verwezenlijken!

Waar en in welk soort gezin ben je opgegroeid?

Mijn ouders zijn afkomstig uit het rustige West-Vlaanderen. In de jaren 90 besloten ze om naar Sint-Jans-Molenbeek te verhuizen om er een slagerij te openen.

Ik werd geboren in Vilvoorde en heb met mijn ouders en twee oudere zussen steeds in Sint-Jans-Molenbeek gewoond. Ik ben zeer blij dat ik in het bruisende Brussel ben opgegroeid. Het is een wereldstad waarin vele nationaliteiten en culturen samenleven. Deze diversiteit vind ik superbelangrijk. Hierdoor heb ik andere culturen en visies leren respecteren. Leven in Brussel heeft van mij een open-minded persoon gemaakt.

Voel je je steeds veilig in Brussel of zijn er plaatsen die je toch liever vermijdt?

Ik ben altijd op mijn hoede in Brussel (bv. voor zakkenrollers), maar ik heb me er wel steeds veilig gevoeld. Enkel de maanden na de aanslagen in maart 2016 was ik bang. Toen kwam het gevaar écht dichtbij en meed ik bepaalde plekken zoals het metrostation Maalbeek. De periode na de terreurdaden heb ik vaak gewenst bij mijn familie op het platteland in West-Vlaanderen te zijn, ook al vind ik het er veel te rustig. Voor mij gaat er niets boven het levendige Brussel.

Wat zijn je favoriete spots in Brussel?

Op nummer één staat de Kunstberg. Je hebt er een spectaculair zicht op de benedenstad – zeker bij zonsondergang – en je kan er iets drinken of eten, of gewoon mensen spotten. De Grote Markt met zijn fraaie, historische gebouwen vind ik eveneens een aanrader. Aan de Louizalaan, een laan met vele ambassades, heb je ook een formidabel uitkijkpunt. Daarnaast kan je er windowshoppen bij talrijke gerenommeerde winkels.

© Gianna Van de Velde – Kunstberg

Indien jij buitenlandse toeristen zou moeten gidsen in Brussel, welke plekken zou je dan tonen en waarom?

Ik zou hen vooral meenemen naar plekken die nog niet zo bekend zijn: de smalle en sfeervolle straatjes die nog niet door toeristen worden overspoeld en de kleinschalige, lokale cinema’s met een authentieke of vintagelook. Deze unieke bioscopen heb ik zelf nog maar vorig jaar ontdekt. Populairdere plekken zoals de Kunstberg zou ik ook aan bod laten komen.

Ik ben trouwens voor visit.brussels het gezicht geweest van campagnes waarbij ik Brussel promoot en mensen aanspoor om Brussel te bezoeken, zelfs in coronatijden.

Naast je liefde voor Brussel, heb je ook steeds enorm veel van acteren en zingen gehouden. Hoe kwam dit in je jonge kinderjaren tot uiting?

Toen ik als kind met mijn ouders en zus bijvoorbeeld op een terras in Center Parcs zat, haalde ik plots mijn denkbeeldige microfoon naar boven en begon ik mensen te interviewen. Mijn zus speelde dan cameravrouw. Mijn papa lag soms dubbel van het lachen. Meestal hield ik het beleefd, maar als ik sommige filmpjes terugkijk, denk ik ‘dit was er echt over’. Ik herinner me nog die keer dat ik een blinde met een stok speelde en mij opzettelijk liet vallen. Mensen die op een bank zaten, liepen naar me toe om me te helpen en ik rende op dat moment juist weg. Ik ben altijd al de entertainer van de familie geweest. Bovendien acteer ik van mijn 9 jaar in de academie.

Hoe ben je dan als tiener in de echte entertainmentwereld terechtgekomen?

© Ketnet – KETZ: voormalige boyband in ‘Wie wordt Junior?’ bestaande uit Ruben Degroote, Aaron Blommaert en Ryan Joostens

Ik was altijd al fan van Junior Eurosong en droomde ervan om zelf deel te nemen. In 2012 heb ik dan mijn kans gewaagd en auditie gedaan. Ik was bij de laatste 30 kandidaten, maar viel in de laatste selectieronde uit de boot. Hier baalde ik hard van!

Wat Niels Destadsbader, de toenmalige presentator van Junior Eurosong, op het bootcamp tegen me zei, is me altijd bijgebleven: “Ik heb honderden audities gedaan die op niets uitdraaiden.  Kop op en blijf proberen.” Dit gaf me de moed om in 2013 opnieuw auditie te doen voor Wie wordt Junior?, de opvolger van Junior Eurosong. Gelukkig werd ik toen wel geselecteerd.

Vervolgens begon je acteercarrière. In 2014 en 2015 speelde je in de musical Kadanza en van 2016 tot 2019 acteerde je in de Ketnetreeks 4eVeR. Hoe ben je daarin gerold?

Mijn papa zei me dat de musical Kadanza, een productie van Studio 100 en Ketnet, eraan kwam en spoorde me aan auditie te doen. Oorspronkelijk had ik niet zoveel zin om aan deze musical deel te nemen, maar naarmate de audities vorderden, werd ik enthousiaster. Ik was dan ook dolblij toen ik werd geselecteerd. Kadanza was een topervaring!

Na Kadanza nam ik samen met enkele vrienden deel aan de SupaStar musicalstage. Deze stage werd georganiseerd door Tatyana Beloy. Hier vernam ik dat er acteurs voor de nieuwe Ketnetreeks 4eVeR werden gezocht. Ik deed auditie en kreeg de rol van Steven, een leugenaar en manipulator. Aanvankelijk was het enkel voor twee draaidagen, maar uiteindelijk speelde ik meerdere seizoenen mee.

Wat kwam er hierna op je pad?

Na de opnames voor 4eVeR maakte ik deel uit van de zanggroep CoolKids, een soort Vlaamse ‘Kinderen voor Kinderen’. CoolKids was geen groot succes en was dan ook geen lang leven beschoren. Het was gewoon superleuk om met een groep vrienden op te treden.

In 2019 zag ik de oproep van Niels Destadsbader op Instagram voor zangers om een band op te richten. Ik stuurde een filmpje in en was één van de 50 personen die werden uitgenodigd om een live-auditie te doen. We werden beoordeeld door Niels Destadsbader, Miguel Wiels en Peter Van de Veire. Uiteindelijk werd ik geselecteerd om deel uit te maken van de boyband BOBBY die popmuziek in het Engels brengen.

In de zomer en het najaar van 2019 hebben we enkele keren opgetreden. Een hoogtepunt voor mij was Buikrock, een festival opgericht door Niels Destadsbader in zijn geboortedorp Deerlijk. Het was een prachtige zomeravond in augustus, er was veel volk én de pers was aanwezig. VTM Nieuws kwam filmen om aan te kondigen dat de nieuwe Belgische boyband BOBBY werd opgericht. We hadden het gevoel dat we echt vertrokken waren. Maar dan kwam COVID-19 roet in het eten gooien. Repeteren doen we momenteel niet omdat er geen optredens zijn.

Debuutsingle ‘Hey Don’t You Know’ van BOBBY

Tegelijkertijd met de lancering van BOBBY in het najaar van 2019, werd onze deelname aan ‘Het Gezin’ op Eén uitgezonden. ‘Het Gezin’ is een televisieprogramma waarin het leven van een aantal gezinnen thuis en in de auto 24 uur op 24 gefilmd wordt. De beelden waarin ik tijdens mijn eerste rijles met mijn papa tegen een betonblok knalde, joegen de kijkcijfers de hoogte in. Ikzelf vind het spijtig dat het grote publiek mij door het auto-ongeluk heeft ontdekt.

Je hebt duidelijk al veel ervaring opgedaan in de entertainmentwereld, zowel op het vlak van zingen als acteren. Wat zijn je toekomstplannen en wat wil je nog bereiken in je leven?

Ik concentreer me momenteel op BOBBY en mijn studies.

Als mijn studies zijn afgerond, wens ik van acteren mijn beroep te maken. Op een set staan geeft me een boost. Acteren is écht mijn doel. Ik blijf dan ook aan audities deelnemen en geef niet op.

Mijn laatste auditie dit jaar was voor een rol in Thuis. Er waren 250 deelnemers en ik zat bij de laatste 7 jongens voor 2 jongensrollen. Spijtig genoeg heb ik het niet gehaald. Tijdens deze audities, die overigens 3 maanden duurden, heb ik veel ervaring opgedaan.

Ik ben vaak net niet door de laatste auditieronde. Ik word hier niet onzekerder door. Net naast de rol grijpen, wil niet per se zeggen dat je slecht hebt geacteerd. Het kan betekenen dat de jury je niet in de rol ziet of dat iemand anders er net iets meer uitsprong. Ik denk gewoon aan het feit dat ik een ervaring rijker ben, dingen heb bijgeleerd en als persoon ben gegroeid.

Ik ben ervan overtuigd dat alles met een reden gebeurt. Niet alles kan van de eerste keer lukken. Je mag nooit de moed opgeven om je dromen waar te maken. Als je iets echt wil in het leven, moet je er gewoon voor werken. Vroeg of laat valt alles in zijn plooi. En als dit niet zo is, dan is dat met een reden.

Ruben, ik wens je nog veel succes en hoop je binnenkort als acteur te zien schitteren in grote producties.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top