Bright Brussels, ook wel “The festival of light” genoemd, is een gratis evenement dat de stad gedurende 4 avonden in een feeëriek lichtparadijs omtovert. Tijdens het festival reis je door de stad in een magische wereld van artistieke, interactieve en speelse installaties. Hierbij 4 redenen voor een geslaagd avondje Brussel.

De installaties

Alle 22 verschillende creaties van onder meer Encor Studio “FRONTIER”, Ad Lib Créations “UV DIMENSIONS III”, Gijs van Bon “NYX” zijn op het uitgestippelde traject te bewonderen door kinderen en volwassenen. De installaties geven de vele mogelijkheden van lichteffecten weer. De Grote Markt licht op in allerlei verschillende kleuren die elkaar afwisselen, op het Europakruispunt is er een lichtwerk te zien rond water en de Hallepoort licht op door een fresco van drie bekende schilderijen: De Moord op de Onnozele Kinderen, De Kindermoord te Bethlehem en De Strijd tussen Vasten en Vastenavond van Pieter Breugel de Oude.

© SibeVogeleer

De route

© SibeVogeleer

De route van sfeervolle rode straatlantaarns start aan het Sint-Katelijneplein, via de Grote Markt en de Marollen naar de historische bovenstad, de Zavel, het Koninklijke Plein om dan naar de Hallepoort te gaan en terug naar de mooie binnenstad.  Het is dus niet enkel een route vol creatieve installaties maar ook een avondlijke wandeling doorheen de verschillende mooie historische wijken van Brussel. Omdat het een cirkelwandeling is kan er eigenlijk vanop elke plaats gestart worden.  Het traject is voor iedereen toegankelijk, ook minder mobiele personen kunnen hieraan deelnemen. De eerste avond organiseert Pro Velo de Bright Bike Parade, een begeleide fietsroute langs een tiental lichtcreaties met start aan de Kiekenmarkt en stopplaats aan het Spanjeplein.

Jong en oud

© SibeVogeleer

Het lichtfestival wordt jaarlijks bezocht door bijna 400 000 mensen, zowel binnenlandse- als buitenlandse toeristen. “The festival of light” is toegankelijk voor alle leeftijden. Doorheen het pad staan er op sommige plaatsen verkoopstandjes met verschillende lichtgadgets, denk maar aan een ballon, zonnebril, bloemen, diadeem… Deze hebbedingentjes zijn enorm leuk voor kinderen als aandenken aan een avondje uit in Brussel. Langs de weg staan er ook verschillende eet- en drankstanden, zoals frietkramen en foodtrucks met verse Brusselse wafels. Maar een bezoek aan een typische Brusselse kroeg of  één van de vele internationale restaurants die gelegen zijn rond de route zijn een absolute aanrader.

Een panorama, bal en een tentoonstelling

Naast de route is er ook de mogelijkheid om de 169 trappen van de Hallepoort te beklimmen en zo het mooie “panorama by night” te bezichtigen. Vanop het indrukwekkend uitzicht kan je de verlichte rode straten en enkele lichtcreaties spotten. Het Spanjeplein is dan weer omgetoverd in een heus lampionnenbal. Onder de enorme discobal kan men genieten van een drankje en een dansje voor de durvers. In de Horta galerij aan de Grasmarkt is de preview van “Monet; The Immersive Experience” te bewonderen. Deze nevenactiviteiten bieden dan ook een leuke meerwaarde aan het lichtfestival van Brussel.

Bright Brussels is voor iedereen vlot bereikbaar via het Centraal station, de metro, tram, bus…het festival is dus perfect om met het gezin of onder vrienden Brussel in een ander licht te bezoeken. Voor meer info bezoek zeker de website. https://www.bright.brussels/

© SibeVogeleer

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top