Old Masters Museum

Laten we een duik nemen in het hart van 7 eeuwen kunstgeschiedenis

Droom je van ontsnappen en cultuur? De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten nemen je mee door de geschiedenis van de Europese kunst. Met meer dan 20.000 werken binnen hun muren, zijn er zes musea er gehuisvest die u de mogelijkheid bieden om ze te ontdekken tijdens een uitzonderlijke culturele wandeling.

In 1794, tijdens de Franse revolutie, werden veel werken in beslag genomen door de Franse revolutionairen. In 1801 richtte Bonaparte het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel op, waar veel werken uit de Louvre waren ondergebracht. In 1803 opende het museum zijn deuren voor het publiek en voor schilders voor wie bepaalde dagen exclusief waren gereserveerd.

Het museum, dat in 1929 aan de Belgische staat werd afgestaan, kreeg in 1845 een afdeling gewijd aan moderne Belgische kunst. In 1919 werd het museum omgedoopt tot Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van België.

© RTBF (Schilderij van Bruegel)

Het Old Masters Museum

Het Old Masters Museum dompelt je onder in 400 jaar Vlaamse kunstgeschiedenis, van de 15e tot de 18e eeuw. U kunt de werken van Bruegel de Oude, Rubens, Van Dyck, Rembrandt bewonderen en neoclassicisme en barok verkennen. Dit deel van het museum is gehuisvest in een fantastisch neoklassiek gebouw uit het einde van de 19e eeuw.

Het Magritte Museum

Het Magritte Museum biedt je de mogelijkheid om de grootste collectie van de surrealistische schilder ter wereld te ontdekken door jezelf onder te dompelen in het poëtische en mysterieuze universum van zijn gouaches, tekeningen, sculpturen, reclameposters, partituren en foto’s.

De eigenaardigheid van dit museum is de regelmatige wisseling van de werken in de 2.500 m² ruimte die is gewijd aan de Belgische kunstenaren, dankzij het vertrouwen van privéverzamelaars en openbare instellingen.

© Kazoart (Schilderij van Magritte)

Het museum biedt audiogidsen voor volwassenen en kinderen van 6 tot 11 jaar, zodat ze de collectie kunnen benaderen door 30 werken en een leuke en indrukwekkende dialoog tussen een kind en de kunstenaar. Jongeren van 12 tot 18 jaar kunnen de werken ook ontdekken via een audiogids die een meer zintuiglijke benadering mogelijk maakt en door een filosofische reflectie van 20 werken.

Het Fin de Siècle Museum

Het Fin de Siècle Museum, ingehuldigd op 6/12/2013, dat binnenkort weer open zal gaan voor het publiek, herbergt werken die getuigen van de artistieke bewegingen tussen 1868 en 1914.

Zo ontdekken we de werken van Constantin Meunier, James Ensor, Fernand Khnopff, of zelfs Félicien Rops, Théo Van Rysselberghe. Teksten van dichters of zelfs werken van goudsmeden of kunstarchitecten zoals Victor Horta, Émile Verhaeren, Guillaume Lekeu …

© Wikipédia

Met een rijke collectie pasteltekeningen en aquarellen kunnen deze werken helaas niet permanent worden tentoongesteld vanwege hun gevoeligheid voor licht en worden ze daarom halfjaarlijks getoond.

Het Wiertz Museum

Als je het gedeelte van het Wiertz Museum binnengaat, word je meteen omhuld door de sfeer van destijds, verheven door de schilderijen die daar te zien zijn.

Antoine Wiertz, een ietwat controversiële schilder van de Belgische romantische beweging, schildert graag doeken met spectaculaire afmetingen, zoals zijn werk “De Grieken en de Trojanen betwisten het lichaam van Patroclus” van meer dan 8 meter lang!

© Fine Arts Museum (Schilderij van Antoine Wiertz)

Haar beroemdste werk, “La belle Rosine”, schildert een jong meisje tegenover een skelet, en verheft de fascinatie van de kunstenaar voor de dood en de kwetsbaarheid van het leven.

Bij het verlaten van deze plek doordrenkt van emoties en geschiedenis, zal de bezoeker, dronken van schilderijen, sculpturen, teksten en objecten, zich een bevoorrechte gast voelen die het geluk zal hebben gehad om de wereldlijke werken te benaderen die ons vandaag nog steeds het leven van onze voorouders vertellen, waanzinnig naar kunst en schoonheid.

Ticketten:

  • Online via de webshop
  • Aan de kassa’s
  • Bij de terminals ter plaatse

Audiogids: € 4

Maatregelen tegen Covid-19:

  • Betalingen ter plaatse alleen met bankkaart 
  • Verplichte selectie van een uurschijf om het aantal bezoekers over de dag te verdelen
  • Het zal nodig zijn om de vooraf vastgestelde route en het aantal personen per kamer te respecteren
  • Een masker dragen en sociaal afstand houden
  • Gels en ontsmettingsdoekjes bij de ingang van het museum

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top