WE LOVE CHOCOLATE … WE LOVE BRUSSELS!

Chocolade .. dit onweerstaanbare zoete genot dat elk jaar duizenden fijnproevers naar het hart van onze prachtige hoofdstad trekt .. Wie aan Brussel denkt, denkt meteen aan de vele chocoladewinkels die elk hun eigen specialiteit aanbieden, gaande van pralines tot repen met de meest bedwelmende aroma’s. Zelfs restaurants worden aangemoedigd om gastronomische creaties aan te bieden waar cacao koning op ons bord is. 

Maar trouwens … Hoe werd deze boon het embleem van onze hoofdstad? laten we teruggaan in de tijd om erachter te komen.

Het is dankzij Christoffel Columbus dat Europa aan het begin van de 16e eeuw de beroemde bonen ontdekte die de culinaire geschiedenis van Europa radicaal zouden veranderen. De Azteken gebruikten ze om een ​​voedzame drank te maken van geroosterde bonen, geplet en gemengd met peper, chili, vanille, water en maïsmeel.

Exotisch en daarom zeer gewild, gebruiken de Belgen ze in eerste instantie als betaalmiddel.

© Choco-Story Brussels

Hun transformatie voor culinaire doeleinden zou pas veel later plaatsvinden, lang nadat Spanje er een bittere drank van maakte die gewaardeerd werd door de nobele klassen. In de 18e eeuw begonnen Spanje en Frankrijk de boon te gebruiken om blokjes chocolade te maken.

In België, creëerde Jean Neuhaus in het begin van de 19e eeuw, zijn beroemde “praline”. Vroeger was het een amandel- of hazelnoot omhuld met chocolade. Het succes was onmiddellijk en van zo’n omvang dat de vrouw van Jean Neuhaus in 1915 een verpakking creëerde zodat deze zoete lekkernijen als geschenk konden worden aangeboden: de “ballotin” was geboren.

Vandaag wordt Brussel erkend als de wereldhoofdstad van chocolade.

Talloze recepten voor pralines, met de verfijnde smaak van echte cacaoboter, lokken ons onweerstaanbaar naar deze winkels met bedwelmende geuren. Slenterend door de oude steegjes van het centrum van de hoofdstad, steken we de wijken Zavel, Grote Markt, Beurs of Ilôt Sacré over waar chocolade op elke straathoek te vinden is. Er zijn musea, winkels, ateliers of workshops die veel mogelijkheden bieden om alle facetten van chocolade te ontdekken en zo onze smaakkennis te perfectioneren.

Neuhaus

Betreed in de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen de prachtige NEUHAUS-winkel, die de geboorte van de praline binnen zijn muren zag; Jean Neuhaus, apotheker van beroep, was de echte maker/ontwerper van de praline. 

Zijn eerste creaties waren medicijnen omhuld met chocolade. Toen zijn zoon Jean Neuhaus Junior in 1912 de interesse van klanten voor deze zoete tabletten zag, verving hij die medicijnen door zoete vullingen en noemde het een “praline”.

© The Belgian Chocolate House (Neuhaus pralines)

Achter de 3 ramen van deze winkel verwelkomt een chocoladesalon u en biedt deze u een menu waar de boon de absolute koningin is. Momenteel wordt het Neuhaus-assortiment pralines voortdurend bijgewerkt rond zijn vlaggenschipcreaties zoals Temptation of Caprice. Een gedurfde balans tussen traditie en moderniteit heeft van het merk NEUHAUS een embleem van het Belgische chocolade gemaakt.

Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen 25-27

Zondag en feestdagen 10:00-19:00

Maandag – zaterdag 10:00-19:00

02/ 512 63 59 

info@neuhaus.be

www.neuhaus.be

Als u zin ​​heeft om Neuhaus-pralines te proeven voordat u uw keuze maakt, neem dan metrolijn 1 naar het ERASME-eindpunt. Op een steenworp afstand vindt u de Neuhaus-fabriek en zijn outletwinkel, waar veel dienbladen u uitnodigen om de pralines eerst te proeven om uzelf te helpen voordat u de uitverkorenen koopt.

Neuhaus Factory Shop

Postweg 2, 1602 Vlezenbeek

02/ 568 22 11

Maandag – Zaterdag 10:00-18:00

Tip: vermijd de drukke uren (bussen, weekends? ..) en geef de voorkeur aan de openingstijden van de winkel tijdens de week

© Helloresto

Museum van cacao en chocolade

Ga nu richting de Grote Markt, die u schuin oversteekt.

In de straat van de Tête d´or bevindt zich het MUSEUM VAN CACAO EN CHOCOLADE, dat ons uit de tijd haalt en de geschiedenis van chocolade laat ontdekken, van de Azteekse en Maya-oorsprong tot het eindproduct, door ons de technieken van zijn cultuur en ontwerp te laten ontdekken.

Tot ons grote geluk eindigt het bezoek met een demonstratie van het maken van een praline.

Rue de la Tête d´Or 9-11, 1000 Brussel

02/514 20 43

Dinsdag – Zondag 10:00-16:30

info@mucc.be

www.mucc.be

Tip: geef de voorkeur aan middaguren terwijl toeristen op een terras eten

Planète Chocolat

Loop langs de rijstrook van Tête d’Or, passeer het hoofdbureau van de politie van Brussel, sla dan linksaf en ga een paar meter de Lombardstraat in.

Je komt aan voor PLANETE CHOCOLAT, waar je het genoegen zult hebben om een ​​jonge team van chocoladeliefhebbers te ontmoeten die, terwijl ze de traditionele productie respecteren, chocoladecreaties hebben ontwikkeld met designervormen en innovatieve smaken zoals vegan, kaneel, Chili- of Espelette-peper, of nog met pepers van verschillende oorsprongen.

Door de verschillende oorsprongen van de bonen ontdekken we dat ze verschillende smaken bieden, met natuurlijke smaken zoals die van humus, champignon, druif, vijg, pompelmoes, olijf of zelfs honing, enz.

© Planète Chocolat (met Christos Kritikos, gids uit Brussel)

Vergeet niet even langs te gaan bij de cosmetica-afdeling waar een gamma producten gemaakt van cacaobonen, met hydraterende, zuiverende en antioxiderende eigenschappen, wordt aangeboden.

Lombardstraat 24, 1000 Brussel

02/511 07 55

Maandag – zaterdag 10:30-18:30

Zondag 11:00-18:30

planetechocolat@skynet.be

www.planetechocolat.be

Pierre Marcolini

Laten we nu onze chocoladereis voortzetten door richting de Zavel te gaan, waar de grote chocolademakers op het plein zijn gevestigd.

Onderaan het plein, de winkel van PIERRE MARCOLINI waar chocolade opnieuw wordt uitgevonden met de zeldzaamste bonen, van 5 producenten die uniek zijn in de wereld en die een samenwerkingscharter hebben ondertekend met de meester-chocolademaker.

Via dit charter verbinden ze zich er in onderanderen toe om:

  • Geen kinderen meer in dienst te nemen op de plantages
  • Geen glyfosaten gebruiken, een kankerverwekkende onkruidverdelger, en vervangen ze door natuurlijke producten
  • Geen gebruik maken van de bonen CCN-1, een hyperproductieve hybride cacaoboom, om de biodiversiteit te beschermen. Producenten worden beloond tegen een veel hogere prijs dan de marktprijs (dubbel) om de verminderde productie ten opzichte van CCN-1-plantages te compenseren;

Pierre Marcolini houdt toezicht op het volledige transformatieproces van bonen, van het branden tot de laatste fase, inclusief rijping, tempering en ganache.

© Pierre Marcolini

Grote Zavel – Rue des Minimes, 1000 Brussel

02/513 17 83

Dinsdag – zondag 10:00-19:00

sablon@marcolini.be

www.marcolini.com

Wittamer

Tegenover de winkel is de Zavelplaats te zien, gedomineerd door de kerk Notre-Dame du Sablon, die wordt beschouwd als één van de mooiste juwelen van het gotische religieuze erfgoed van Brussel.

Aan de linkerkant de WITTAMER-boetiek die in 1910 werd opgericht door Henri Wittamer en nog steeds wordt gerund door zijn nakomelingen.

© Wittamer

Wittamer is de officiële leverancier van de Belgische Koninklijke hof.

In een theesalon in de winkel kun je de chocolaatjes proeven die in het huis zijn gemaakt en de verschillende nougatine-ganaches, smeltende praliné, karamel met “fleur de sel”, kirsh of oude rum, terwijl je het beboste plein bewondert. 

Grote Zavel 6, 1000 Brussel

Maandag 9:00-16:00

Dinsdag – zaterdag 7:00-19:00

Zondag 7:00-18:30

wittamer@wittamer.com

www.wittamer.com

Leonidas

Uw chocoladepauze is voorbij, steek het plein over en stop voor het LEONIDAS-raam.

Dit wereldberoemde merk werd 100 jaar geleden opgericht door Léonidas Kestekidès. 

Het motto van dit merk is “Vrijgevigheid door een chocolade te creëren die wordt aangeboden in een geluksdoos die de fijnproever zal overweldigen”.

© Leonidas

Al meer dan een eeuw verspreidt deze gepatenteerde leverancier van het hof van België zijn genereuze passie via zijn 1.400 winkels in 54 landen. 

De 100 verschillende soorten pralines zullen fijnproevers verrukken die Belgische chocolade ontdekken die is verfraaid met zure kersen uit de Périgord, Turkse hazelnoten, Italiaanse amandelen of zelfs walnoten.

De ingrediënten zijn zorgvuldig gekozen om de perfectie van de chocolade van het merk te begeleiden.

© Leonidas

Grote Zavel 41, 1000 Brussel

Maandag – zondag 10:00-19:00

02/522 19 57

www.leonidas.be

Atelier Concept Chocolat

Met bus 63 op het Centraal Station gaan we naar het Meiserplein waar we uitstappen en 400 meter te voet doorlopen naar het ATELIER CONCEPT CHOCOLAT, gespecialiseerd in caraques en gepersonaliseerde pralines met bedrijfslogo’s, en ook in chocolaatjes die gebeeldhouwd zijn in 2D of 3D naar het beeld van het bedrijf. 

Bedrijven die hun bedrijfsfeesten, relatiegeschenken, eindejaarsgeschenken willen versieren of gewoon op zoek zijn naar marketingondersteuning tijdens een evenement of beurs, vinden in deze workshop de gelegenheid om hun klanten of personeel te plezieren door hen een persoonlijk cadeau te geven.

© Tripadvisor

De aangeboden chocolaatjes zullen zo op elegante wijze het imago van het bedrijf overbrengen.

Binnen deze atelier vinden veel workshops die rond chocolade graviteren plaats. Zowel bedrijven als particulieren kunnen workshops volgen waar we bieren of wijnen proeven met chocolade, waar het mogelijk is om te leren hoe je studentenhavers maakt, pralines maakt, chocolade giet in vormen of op marmer, garneer, ontvorm en verpak deze creaties…  

Rue des Chardons 19, 1030 Brussel

+32 2242 94 66

info@conceptchocolate.eu

www.conceptchocolate.eu

Alleen op afspraak

© Corne Port Royal

We kunnen nog praten over onze Belgische chocolade en de grote namen die deze vertegenwoordigen, zoals GALLER, GODIVA, CORNE PORT ROYAL die onlangs toebehoorde aan Neuhaus,… 

Ze bieden allemaal chocolade en zijn vele facetten om ons in verrukking te brengen en ons te vervoeren naar een land dat bestaat uit duizend-en-één delicatessen.

© Christos Kritikos (Brusselse gids)

Ik wil ook Meneer Christos Kritikos bedanken, Brusselse gids gespecialiseerd in chocolade. Hij liet me zijn passie delen door me zijn rondleidingen, zijn anekdotes, zijn favoriete chocolaatjes en het wonder van de toeristen die hij meeneemt naar dit land van zoete smaken te beschrijven.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top