Een citytrip in eigen land plannen is niet populair. Londen, Parijs, Berlijn, Barcelona en Rome staan hoger op een reislijstje dan pakweg Brussel of Antwerpen. Iedereen heeft zo zijn vooroordelen over de stad Brussel en als je dan onze hoofdstad bezoekt, beperkt het zich bij vele mensen vaak tot een wandeling naar de Grote Markt, Manneke Pis en het Atomium. Weinigen kijken verder dan de voorspelbare locaties.

Brussel is zoveel meer dan Brussel centrum. Brussel heeft met Vorst, Ukkel, Oudergem, Evere, Jette, Schaarbeek, Etterbeek, Sint-Pieters-Woluwe en de andere 11 deelgemeenten zoveel troeven in de hand. Elsene bijvoorbeeld, telt 85.000 inwoners en is aan het boomen. Het Flageyplein is helemaal gerenoveerd en barst van de hippe bars en restaurants. Matongé, waar vooral Zwarte Afrikanen wonen, is aangenaam om te bezoeken. Quartier Latin is gekend voor zijn levendige mix van culturen en stijlen. Er zijn veel hippe koffiebars, musea en mooie architectuur. Ongekend is onbemind. Dus ik twijfelde niet om een citytrip te maken naar Elsene. Het doel was om cultuur op te snuiven, groen op te zoeken, enkele musea mee te pikken en bruisend te eindigen.

In het Frans klinkt het iets cooler : Ixelles! En avant!

Culturele smeltkroes opsnuiven In de Matongéwijk

Laat ons meteen kiezen voor wat cultuur. Matongé is een bekende ‘Afrikaanse wijk’ in het hart van Brussel. De wijk werd genoemd naar een wijk in Kinshasa in de Democratische Republiek Congo . De Afrikaanse aanwezigheid in dit deel van Brussel hebben we te danken aan koning Leopold 1. Na de onafhankelijkheid in 1960 begonnen Congolezen zich te vestigen in Brussel. Nu wonen er veel Afrikanen, maar ook studenten en jonge gezinnen. Typisch zijn de vele kleurrijke kapsalons, kleine supermarkten met exotische producten, de galerijen, de exotische fruit – en groenten winkeltjes, de kledingshops en de vele restaurants en cafés. Dat alles brengt kleur in de straten. In vergelijking met tien jaar geleden zijn veel winkels en horeca zaken vernieuwd en toegankelijk geworden.

In de Sint-Bonifaasstraat bijvoorbeeld zijn hippe kroegen en eethuizen geopend. ‘L’ultime Atome’, ‘Mano & Mano’, ‘Deuxième Elément’ en ‘Le Clan des Belges’ zitten dagelijks bomvol. Om de hoek, in de Vredestraat kun je eten in ‘Inzia’, een typisch Congolees restaurant. De uitbaatster is Monique, een vrouw met een Vlaamse papa en een Congolese mama. Ook in Vredestraat zijn ‘La Signare’ en ‘L’Archipel’ typische Afrikaanse restaurants. Maar Matongé is meer dan eten en drinken.

Het leven in Matongé bruist 7 dagen op 7. Als je de Waverse Steenweg afwandelt, kun je shoppen in de vele winkeltjes en modeboetieks. Je ziet hoe ontzettend veel kapperszaken en cosmetica winkels er zijn voor mannen en vrouwen. De Lang Levenstraat is autovrij. Bezoek ook zeker de galerie d’Ixelles. Deze galerij stamt uit 1954. Hier vind je de typische stoffenwinkels, Afro-coiffeurs en snackbars . In de voedingswinkels kun je maniok kopen, een typische knolwortel die rijst of aardappel vervangt. Ook typische specerijen, yam en pikante chilipepers zijn hier te vinden. Je geraakt niet uitgekeken op de dynamiek van Matongé.

De Matongéwijk strekt zich uit tussen de Waversesteenweg en de Elsensesteenweg. Het ligt vlak bij de Naamsepoort en tussen de chique Louisalaan en de Europese instellingen.

Restaurant Inzia
Vredestraat 37
1050 Elsene
02/ 513 81 67

Een museumpje meepikken 

Je kan 4 musea bezoeken in Elsene die echt wel de moeite waard zijn.
Het Museum van Elsene is gevestigd in het voormalig slachthuis en stelt heel wat schilderijen en beeldhouwwerken tentoon van beroemde kunstenaars uit de 16e tot de 21e eeuw. Je vind er werken van Rembrandt, Picasso en Magritte. Maar ook van Panamarenko en Paul Delvaux. De collectie van het museum telt meer dan 10.000 werken. Momenteel is het museum gesloten wegens renovatie werken. De heropening is voorzien in 2021.

Het Wiertzmuseum is gewijd aan één kunstenaar : Antoine Wiertz (1806-1865). Als schilder, beeldhouwer en schrijver kreeg de Belgische kunstenaar een atelier en een woning cadeau als hij als tegenprestatie zeven grote schilderijen zou maken. Het atelier werd later een museum. Wiertz schilderde doeken van wel 8 meter breed.

Een ander museum van een relatief onbekende kunstenaar is het Meunier Museum. Constantin Meunier (1831 – 1905) was een beeldhouwer en schilder die aandacht had voor de industriële revolutie en de sociale ontwikkelingen. In het museum worden 150 werken en documenten tentoongesteld.

Het Kindermuseum is uniek in zijn soort. In het museum zie je geen computerschermen of videogames. Aan de hand van decors, houten spelletjes en inleef momenten leren de kinderen iets bij over zichzelf en de wereld waarin ze leven.

Elke tentoonstelling is interactief en speels en stimuleert de kinderen. Daarbij doet het museum beroep op verschillende specialisten, zoals kinderpsychologen. Alle zintuigen komen aan bod tijdens een bezoek aan het museum. De kinderen amuseren zich door dingen aan te raken, door te kijken en te ruiken, door te luisteren en bij te leren. De tentoonstellingen van het Kindermuseum zijn bedoeld voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Momenteel lopen er drie interactieve voorstellingen.

La Crotte : Een komische ontmoeting tussen Madame Choucroute, een oude mopperkont en Gino Carpaccio, een Italiaan die verliefd is op zijn schoenen.
Thema’s die aan bod komen: angst, woede en verschillen tussen mensen.
Au Cachot : In een fictief koninkrijk verzinnen een gekke koning, prins en eerste minister de regels en wetten van het land.
Thema’s die aan bod komen: regels en kaders
Chuuuuuutttt :
Madame Choucroute schrijft een verhaal. Ze verzint een paar benen, een paar armen en twee oren. Op één twee drie is haar eerste personage geboren: Maurice!
Thema’s die aan bod komen: vriendschapsbanden.

La Crotte : Een komische ontmoeting tussen Madame Choucroute, een oude mopperkont en Gino Carpaccio, een Italiaan die verliefd is op zijn schoenen.
Thema’s die aan bod komen: angst, woede en verschillen tussen mensen.

Museum voor Schone Kunsten van Elsene
Jean Van Volsemstraat
1050 Elsene
02/515 64 21
Wiertzmuseum
Avutierstraat 62
1050 Elsene
02/648 17 18
Muséé Meunier Museum
Abdijstraat 59
1050 Elsene
02/ 648 44 49
Kindermuseum
Burgemeestersstraat 15
1050 Elsene
02/640 01 07

Museum voor Architectuur
Kluisstraat 86
1050 Elsene
02/ 642 24 63

Genieten van de groene rust kan in Brussel !

Het is geen geheim dat Elsene de groene longen vormt van Brussel. Je hebt hier verscheidene parken en bossen waar je een rustgevende wandeling kunt maken. Op een boogscheut van het Flagey plein heb je de Twee Vijvers van Elsene. Die hebben een totale lengte van 700 meter en een breedte van 50 meter. Je kan er joggen en wandelen. Het is de moeite om het Flagey plein even te verlaten en je in het bos te wanen. Vroeger waren hier liefst 58 vijvers.


Het TerKameren bos
werd op het eind van de 19de eeuw aangelegd en is 124 hectares groot. Het bos werd in 1866 aan het publiek voorgesteld en wordt omringd door de Franklin Rooseveltlaan, de Terhulpse- en de Waterloosesteenweg en een deel van de Louizalaan. Het Terkameren bos is een natuurlijke uitloper van het Zoniënwoud. Meer dan 80 bomen zijn opgenomen in de inventaris van opmerkelijke bomen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In 2004 werd het bos door Natura 2000 uitgeroepen tot speciale beschermingszone, omdat het onderdak biedt aan 16 soorten vleermuizen. Het is een bos waar Brussel terecht fier mag op zijn.

In dit bos wisselen open grasvelden, waterparken, bars, restaurants, een manége, monumenten en historische gebouwen elkaar af. Er worden talrijke activiteiten georganiseerd zoals zomerwandelingen (Brussels Picnic) , loopwedstrijden (Race for the Cure). fietstochten, dansavonden (El Bosque de la Salsa) theater, concerten (Fiesta Latina) en andere culturele en feestelijke activiteiten.

TerKameren bos is de ideale plaats om te wandelen, te sporten of gewoon een luchtje te scheppen. Op zaterdag en zondag zijn de wegen afgesloten voor auto’s waardoor fietsers, joggers en rollerskaters de voorrang krijgen.

Romantische zielen hebben de kans om met een bootje te varen naar een eiland waar je de ‘Chalet Robinson’ vindt. Hier kun je na je wandeling genieten van het uitzicht en hier iets eten en drinken. Voor de kinderen is er ook wat wils, TerKameren bos heeft namelijk 2 grote speeltuinen waar de kinderen hun gang kunnen gaan.

Ook een iets kleiner park is echt de moeite waar om eens langs te passeren. Het Tenbosch Park is omgeven door een muur en is 2 hectares groot. Het ligt op enkele honderden meters van het TerKameren bos, de Louizalaan en de vijvers van Elsene. Er is een speelplein voor de kinderen, een voetbalveld en een minigolf.

Nog een verborgen pareltje is Het Viaductpark.

Het familiaal park ligt verstopt tussen de huizen en is ontstaan uit een privé tuin die door een langdurig contract is gevormd tot een een prachtig stadspark. In het park vind je het Solidariteitshuis. De bedoeling is om mensen aan de rand van de maatschappij in dit centrum op te vangen en hen te stimuleren in hun zoektocht terug naar de sociale integratie. Verder kun je hier genieten van een flinke wandeling en in de grote vakanties kun je tijdens je wandeling geniet van culturele evenementen.

Chalet Robinson
Steigerweg 1
1000 Brussel
02/372 92 92
Tenboschpark
1050 Elsene
Sluit om 17.30 u


Het Viaductpark
Larikstraat
Viaductstraat 133
1050 Elsene
Sluit om 17 uGenieten van het bruisende uitgaansleven in de wijk van Flagey

Het Flagey plein
Al je zin hebt om te bekomen van de wandelingen doorheen Matongé, de Musea of de stadsparken is deze buurt een aanrader. Het Flagey plein is een van de grootste pleinen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en ook het historisch hart van Elsene. Het voormalige Heilig-Kruisplein werd vernoemd naar Eugène Flagey, advocaat, kamerlid en burgemeester van Elsene van 1936 tot 1956. De overheersende architectuurstijl rond het plein is art deco. Het plein werd in de jaren 2000 verbouwd. Je hebt er fonteinen en een ondergrondse parking

Rond het Flagey plein vind je hippe bars. In Café Belga kun je ontbijten en lunchen. Het is een ouderwets, maar charmant café waar je terecht kunt voor verrukkelijke cocktails en exotische gerechten, van Libanees brood tot Amerikaanse sandwiches. Maar je kunt hier ook een gewoon broodje kaas bestellen. Deze plaats is geliefd door het immense terras. Eenmaal op dat terras zie je de hele wereld passeren.

De brasserie is gevestigd in een voormalig art deco radiogebouw van de openbare omroep VRT. Er zijn vaak live concerten en er is een gigantisch terras. Vaak worden filmavonden en videoprojecten georganiseerd. Het imposant Flagey gebouw is momenteel een groot cultuurhuis. Het is de plek waar alle Brusselse festivals plaatsvinden zoals ‘Flagey Piano Days’, het ‘Brussels Jazz Festival’ en ook het ‘Brussels Short Film Festival’.

Ook de wijk rond het Flagey plein is multicultureel. Dat is logisch als je weet dat er in Brussel meer dan 180 verschillende nationaliteiten wonen. In Elsene zijn er meer dan 300 restaurants! Je kunt in de meest uiteenlopende keukens terecht met allemaal verschillende menukaarten, smaken en sferen en menukaarten. In de Mailbranstraat en in de Brouwerijstraat tref je Marokkaanse slagers, Portugese cafés en Spaanse tapasbars. Hier voel je dat Brussel een wereldstad is. Het is heerlijk om hier even te verdwalen.

Maar even terug naar het Flagey plein. Het Flagey plein herbergt ook tal van lekkere koffiebars waar je al eens graag blijft hangen. Maison Renardy bestaat sinds 1912 en is een perfect voorbeeld van trendy koffiehuis waar je meteen rust kan vinden in het drukke Brussel. De patisserie en de biscuits worden zelf gebakken, volgens grootmoeders recepten. Naast tal van verschillende koffiesoorten ben je hier ook aan het juiste adres om chocolademelk, gemaakt van uitheemse cacao, te proeven. Even verderop in Le Patio kun je met zicht op het Flagey plein verse gerechten eten. Een perfect einde voor een drukke dag.

Café Belga
Flageyplein 18
1050 Elsene
02 / 640 35 08
Maison Renardy
Waversesteenweg 111
1050 Elsene
02/514 30 17

Le Patio  
Generaal de Gaullelaan 3
1050 Elsene
02/648 74 91

		

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top