Brusselse Bars met een uitgesproken concept die je zeker moet afvinken van je bucketlist!

Vandaag de dag moet je de consument prikkelen en enthousiasmeren. Je moet dus opvallen, restylen, een gat in de markt vinden en een spraakmakende locatie creëren. Ik ging op bezoek bij 4 trendy spots in Brussel.

Le Balmoral

Een retrotrip naar de VSLe Barmoral katapulteert je naar de sixties. De Franse naam doet het niet vermoeden, maar eens je binnen staat, waan je jezelf in een Amerikaanse speelfilm.

De zaak ligt op een hoek recht tegenover een kerk en is volledig in het roos geschilderd. Binnenin is de eetgelegenheid een kopie van een traditionele Amerikaanse fastfoodrestaurant. Veel neon, veel roos en rood, kunstlederen zetels en barkrukken veel chroom aan tafels en stoelen. Veel foto’s van Elvis Presley, James Dean en Marilyn Monroe. De muren hangen vol retro reclameborden van Coca Cola, Route 66 en Shell. Er is zelfs een motorkap van een typische oude Amerikaanse slee tegen het plafond bevestigd. Door de jukeboxen klinkt muziek uit de sixties en de seventies.

Eenmaal bekomen van de cultuurclash, vind je op de kaart de Amerikaanse klassiekers : burgers, spare ribs, hot dogs, pancakes, brownies, cheesecakes en milkshakes. Je kan er breakfast, lunch en diner nemen. Allemaal vers bereid. En er is voor elk wat wils. Je kan er ook spaghetti Bolognèse en slaatjes bestellen.

Neem de milkbar niet te letterlijk, je kan er ook cocktails, wijn en bier drinken. En er is er ook aandacht voor de allerkleinsten. Speciaal voor hen werd een speelruimte ingericht, voorzien van een Playstation en allerlei leuk speelgoed. Elke vrijdag is er een filmavond waarbij de bezoekers tijdens hun maaltijd van een Amerikaanse block buster kunnen genieten. Waarschijnlijk is dat Grease of Saturday Night Fever. Zodra er zon is staat het terras klaar.

Voor een typische lunch bestel je een Classic Burger (14€), een Coca Cola (2 €) en een te grote milkshake Vanille (6, 50 €). Daarvoor betaal je 22, 50 €. En een vleugje Hollywood sfeer krijg je er extra bij.

Le Balmoral
Georges Brugmannplein 21
1050 Brussel
03/347 08 82

La Fleur en papier Dore

Complex

In het hart van Brussel aan de Zavel en enkele honderden meters van de Grote Markt tref je het café “Het Goudblommeke in Papier” aan. Een mond vol, en dit is niet zomaar een café, maar een beleving. Hier staat de tijd stil en stap je werkelijk 100 jaar terug in de tijd. De muren hangen vol oude schilderijen, vergeelde postbrieven, glasramen en handgeschreven liefdesbrieven. Er staan oude koffiemolens, kachels, stoelen, houten zitbanken, boekenrekjes en paraplubakken. Hier ademt alles geschiedenis en de eigenaar noemt dit heel terecht een artistiek-literair stamcafé.

Een gedenkplaats op de gevel zegt dat dit huis vanaf 1843 aan de Zusters van Liefde behoorde. Later werd het een artiestencafé waar kunstenaars, schrijvers en artiesten met elkaar in dialoog gingen. De Belgische schrijver Hugo Claus vierde hier in 1955 zijn huwelijk.

De kaart is klein, de keuze ook. Voor een crêpe au sucre ou confiture betaal je 5€, een pintje kost er 1,90€ en je kan er ook zware bieren verkrijgen.

In 1997 werd “Het Goudblommeke in Papier”  beschermd als monument. Het is één van de weinig authentieke café’s van Brussel waar je weg kan dromen en een digitale detox kan overwegen. Het bezoeken meer dan waard.

La Fleur en Papier Doré
Cellebroersstraat 55
1000 Brussel
02/511 16 59

Etiquette

Een wijnboost
De “Etiquette” is een speciale mix van een wijnbar, een wijnshop, een restaurant en een degustatie locatie.

Als je de zaak binnen treedt,  valt meteen de nonchalante inrichting op. Aan de deur staan wel 250 dozen en kraten wijn op elkaar gestapeld, achter de bar staan honderden flessen, overal zie je glazen ijskasten met daarin wel 500 verschillende flessen wijn. Je kunt kiezen tussen knusse Chesterfield zetels, barkrukken, hoge tafels of intieme tafeltjes. De bezoekers kunnen aan de bar 70 soorten wijn proeven en die met tapas combineren. Wil je langer tafelen dan kun je kiezen tussen Calamares (10€), Varkenslapjes (10€), verse zalm (12€) of Foie Gras (15€). De keuken is non stop open tot middernacht.

De sfeer is er studentikoos. Je kunt er gespecialiseerde wijnboeken kopen, glazen en na de maaltijd kan je met je je favoriete fles wijn kopen en mee naar huis nemen.

“Etiquette” is een aanrader van en voor wijnliefhebbers. Je kan kiezen uit een assortiment van 250 wijnen. Maar er zijn ook een bieren, gins, whiskeys en champagnes te drinken.

Het idee voor “Etiquette” kwam van Patrick Baseden, de voormalige directeur van champagnehuis Veuve Clicquot en oprichter van Vins & Domaines Montesquieu uit Bordelais.

De 250 referenties kun je er gaan kopen of ter plaatse degusteren

Het is de perfecte plaats om te genieten van een glaasje wijn met een paar vrienden.

Het totaalconcept is gelegen in de hippe buurt tussen de Louizalaan en de Franklin Rooseveltlaan in Brussel. “Etiquette” pakt uit met de slogan ‘Smart Wines’. Daarmee is alles gezegd.

 Etiguette
Emile de Motlaan 19
1000 Brussel

02/644 64 11

Jat’ Café

complexloos

Als het goed is, is het goed.  Op 200 meter van het koninklijk Paleis kun je in het “Jat’s Café” latte, expressos, thee, slaatjes, soepjes, muffins, milkshakes, wafels en taart bestellen in een eigentijds Scandinavisch kader.

Een jat is een ander woord voor een tas, koffie bijvoorbeeld. Binnenin hangt een fiets in de lucht, het fruit staat uitgestalt op het aanrecht in de keuken, er weerklinkt funky muziek en je kan buiten op een terrasje zitten. Je hebt zin om te blijven hangen. Maar zie het als een pitsstop in de Formule 1. Tussen het (window)shoppen, wandelen en bezichtigen van Brussel kun je je in “Jat’ Café” her opladen voor een nieuw avontuur in de hoofdstad. Zelf omschrijft de hotspot zich als een theehuis, koffieshop, ontbijt – en lunchbar met het accent . Maar het is veel meer dan dat.

“Jat’ Café” is klein en sfeervol. De bediening is galant. De klanten zijn jong en oud. Studenten, co-workers die in een koffiehuis een werkplekje zoeken, bejaarde stellen en mannen in maatpak.

Op het raam hangt de slogan ‘We love to make coffee for a city that loves to drink it’ en op een krijtbord staat ‘Caffeine makes you sexy’. Sommige koffiebars doen alles om je goed te doen voelen

Jat’ Café 
Naamsestraat 28
1000 Brussel
02/511 82 72


Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top