Monk WK voetbal 2018

Monk, de bekendste bruine kroeg van Brussel?

Monk bar moest in 2012 een jaartje dicht. Dit ter verbazing van de klanten en buurtbewoners. Het café was succesvol, maar toch bleek het in de financiële problemen te zijn gesukkeld. Op 17 mei 2013 werden de deuren opnieuw geopend, en werd de weg gelegd om één van de populairste bruine kroegen van Brussel te worden.

Monk Brussel
© Brasserie de la Senne

Een vriend en ik spraken af in Brussel, vorig jaar aan het einde van het academiejaar. We kwamen tot een akkoord om eens naar De Monk te gaan, na er goeie dingen over gehoord te hebben: ‘goedkope pintjes en lekkere spaghetti’. Monk is gelegen in één van de hipste Brusselse wijken: de Dansaertwijk. Overtuigd door de mond-tot-mondreclame begaven we ons naar het café. Bij aankomst zie je meteen dat het veel meer is dan ‘pintjes en spaghetti’. Vol met locals oud en jong, net een smeltkroes van de Brusselse demografie. Het gezellige, donkere interieur van de bar, met als centraal stuk de 19e-eeuws vleugelpiano gaf een bijzonder warme indruk. De donkere houten zitbanken, met mooie verlichting, staan vast tegen de muur en zijn erg vintage. Ook de verlichting in de drinkruimte is gedimd, maar licht genoeg om zonder hoofdpijn terug buiten het zonlicht te zien. Dit alles staat in contrast met de gerenoveerde biljartzaal achterin. Deze zaal is bedoeld als eetzaal, waar je een lekkere spaghetti (waar ze bekend om staan) kan verorberen. Monk biedt 4 opties: bolognaise, ham & kaas, veggie en speciaal. Je kan kiezen tussen verschillende toppings en kazen om je spaghetti zelf op smaak te brengen. 

Monk Brussel binnen
© Bruzz

Een paar minuten na te gaan zitten, en onze keuze gemaakt te hebben, kwam een charmante ober onze bestelling opnemen. Hij begon in het Frans, en na het horen van mijn gebrekkig Frans, schakelde hij al snel over op vlekkeloos Nederlands. Dit vond ik spectaculair na eerdere ervaringen in Brussel, met ééntalige obers, of obers die geen moeite willen doen. Dit was een aangename verrassing. De tweede verrassing kwam enkele minuten later, in de vorm van twee Duvels met een perfecte schuimlaag. Na genot van onze frisse Duvels, kwam dezelfde ober terug met een eetkaart. Ongeveer 10 minuten na onze bestelling, met een nieuw pintje op tafel, bracht hij ons twee mastodontenporties spaghetti bolognaise. Let op: de spaghetti wordt geserveerd met reeds veel kaas. Ben je een echte kaasfanaat? Dan is het de moeite om een extra portie kaas te bestellen, anders niet.

Café de Monk is een trekpleister voor jong en oud, een smeltkroes van Brussel anno ’80 en de jaren 2000. Je drinkt er lekker bier, eet er lekkere spaghetti en begeeft je in hartje Brussel. Populair bij locals, maar ook bij toeristen. Een plek voor hipsters en zakenmannen, voor stille bierliefhebbers en gezelschap zoekende babbelaar.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top