Ceci n’est pas une église

Ik wil jullie niet vervelen en ook niet de zoveelste kerk laten zien, maar net een andere kant tonen. Een plaats waar je misschien niet meteen aan denkt om een bezoekje te brengen: de Basiliek van Koekelberg.

De weg naar de hemel

©Annika Theil

Aangezien de basiliek net buiten het centrum van Brussel ligt, raad ik je aan om de metro te nemen. Je kan vanaf Brussel Centraal lijn 1 richting Weststation of lijn 5 richting Erasmus nemen om dan over te stappen op lijn 2 richting Simonis of lijn 6 richting Koning Boudewijn. Je kan afstappen in Ossegem, om dan richting de basiliek een korte wandeling te maken door een deel van Molenbeek. Hier kan je het gewone straatleven zien met grote uitgestalde fruitwinkels ver van het toeristische centrum. Als je uitstapt in Simonis kom je terecht in het Elisabethpark, het is helemaal naar boven wandelen om aan de basiliek te komen. In het park kan je rustig met je hond gaan wandelen of ontspannen. Ernaast loopt de Pantheonlaan, hier staan nog typische huizen uit de beginjaren van de twintigste eeuw.

Terug in de tijd

©Annika Theil

Nu staat op de hoogvlakte van Koekelberg een basiliek, maar onze koning Leopold II had hele andere plannen met deze plek. Hij wou de toen nog onbewoonde hoogvlakte ombouwen tot een “Koninklijke Wijk”. Hij wou dit deel urbaniseren met als inspiratie de Sorbonne-wijk, ook wel Quartier Latin genoemd, in Parijs. De kers op de taart zou een Pantheon zijn om de Groten van België te eren en dienst te doen als begraafplaats voor belangrijke Belgische personen. De koning werd echter te weinig gesteund in zijn plannen en moest zijn droom uiteindelijk loslaten. Hierdoor maakte hij plannen voor de oprichting van een nationaal heiligdom gewijd aan het Heilig Hart. Deze keer vindt hij zijn inspiratie bij de “Basilique du Sacré Coeur” van Montmartre in Parijs. De basiliek in Parijs wordt dan ook beschouwd als de bevriende basiliek van die van Koekelberg. De basiliek is gebouwd in Art Deco stijl, de eerste ontwerpen dateren uit het einde van de 19e eeuw. De eerste steen werd gelegd op 12 oktober 1995. Uiteindelijk bijna een hele eeuw later, op 11 november 1970, werd de basiliek plechtig geopend. Van haar ouderdom merk je echter niets, het gebouw is nog steeds in goede staat en wordt zoals je kan zien goed onderhouden. Hierdoor komt de mooie en lange geschiedenis van de basiliek nog beter tot uiting. Het verhaal van de eerste steen tot de opening van het gebouw kan je ook bekijken op de eerste verdieping.

Van basiliek tot museum

De basiliek geeft onderdak aan twee musea: het museum van Zwartzusters en Religieuze kunst. De Zwartzusters vonden hun oorsprong in een middeleeuwse armoedebeweging, de Cellieten. In de 14e eeuw verspreidden ze zich in de Nederlanden waar ze oorspronkelijk de pest verzorgden. Later werden ze omgevormd tot een kloosterinstelling. Door een verhuis in 1998 uit het Brusselse centrum kwam een deel van het patrimonium in de handen van de vzw Vrienden van Nationale Basiliek. Hiermee werd later een museum opgericht in de basiliek.

©Annika Theil

Het museum van Moderne Religieuze Kunst bestaat uit een uitgebreide collectie van schilderijen en beelden afkomstig uit het bisdom Brugge. Voor de kunstwerken van deze kunstenaars was religie een belangrijke inspiratiebron.

Het museum van de Zwartzusters is elke woensdag van 14:00 tot 16:00 geopend en op afspraak te bezoeken. Wil je een bezoekje brengen aan het museum van Moderne Religieuze Kunst, dan kan dit elke woensdag, donderdag, vrijdag en zondag van 14:00 tot 16:00, eveneens op afspraak.

Om een afspraak te maken kan je bellen naar het telefoonnummer
0032 (0)2 421 1679 of een mail sturen naar musea@basilicakoekelberg.be

Naast de vaste musea biedt de basiliek ook verschillende tentoonstellingen aan. Van 2 maart tot en met 2 juni 2019 kan je de tentoonsteling van Katelijne Van Beersel en Filip Frans van Cauwelaert bezoeken. Katelijne houdt zich bezig met beeldhouwen en Filip met chromografische kunst. De kunstenaars zijn zelf ook aanwezig op zaterdag en zondag van 14:00u tot 16:00u.

In de hemel

©Annika Theil

Alsof de basiliek al niet genoeg te bieden heeft, heb je er ook een prachtig zicht over Brussel. De sportievelingen onder ons kunnen de trap nemen en voor de anderen is er een glazen lift die je naar een hoogte van 52,80 meter brengt. Je komt terecht in de koepel waar je een panoramisch zicht over Brussel en omstreken hebt. Bij goed weer kan je zelfs de Sint-Romboutstoren in Mechelen zien, alsook het voetbalstadion van Anderlecht en de luchthaven van Zaventem.

©Annika Theil

Openingsuren:
Zomeruur: 9-17 uur
Winteruur: 10-16 uur

Voor een ticket betaal je 6€ per persoon en groepen van minimum 10 personen betalen 5€. Met je ticket kan je ook de musea bezoeken.

Extra

Wil je de volledige geschiedenis van de basiliek te weten komen en dit van een persoon die er alles over weet? Dan biedt men ook rondleidingen aan voor 75€ voor groepen van maximum 25 personen. Wil je zelf een rondleiding organiseren, dan wordt er online een kijkwijzer aangeboden met verschillende doe-opdrachten en weetjes over de basiliek zodat je bijvoorbeeld je leerlingen een onvergetelijke ervaring kan aanbieden.

©Annika Theil

Even een bezinningsmomentje nodig? Dan kan je één van de eucharistievieringen bijwonen. Deze vinden plaats van maandag tot zaterdag om 9:00 in het Frans en op woensdag in het Nederlands. Op zondag heb je om 10:00 een viering in het Frans en om 11:00 nog eentje in het Nederlands en het Frans.

De basiliek heeft in zijn “kelders” enkele verborgen schatten, namelijk verschillende zalen die je kan huren voor familiefeesten, recepties, conferenties of vergaderingen.

Je kan voor informatie bellen naar het telefoonnummer 0031 (0)2 421 16 60 of een mailtje sturen naar reception@basilicakoekelberg.be

©Annika Theil

Een klein of groot hongertje? Dan kan je iets gaan eten in restaurant “Le Basilic”, een andere schat die zich bevindt in de kelders van de basiliek. Naast de typische Belgische kost die je er kan eten zorgt deze plek ook voor entertainment. Zo staat elke zaterdag in het teken van Latijns-Amerika met een diner-spektakel “The Brazil show” vanaf 19:30. Ze bieden je een ander menu aan dan in de week, uiteraard met Braziliaanse specialiteiten. Daarnaast voorzien ze een spektakel van buikdanseressen, muzikanten en brengen ze het typische Braziliaanse carnaval naar Brussel. Op zondag wordt de oudere generatie verwend met Swing muziek, Rockabilly en muziek uit de “Yeye jaren”. Op de agenda staat er ook op vrijdag 17 mei 2019 een Michael Jackson tribute gepland en op 13 september 2019 wordt er een “ABBA Forever” diner-spectakel georganiseerd.

Het restaurant is van maandag tot zondag geopend van 10:30 tot 16:00.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top