Oud Brussel: 4 authentieke plaatsen waar je moet binnengaan

Vergeet dat je in de 21e eeuw bent en ga terug in de tijd. Deze plaatsen nemen je mee de geschiedenis in. Van je favoriete plaat van Whitney Houston kopen tot je vingers aflikken bij een praline.

Neuhaus, Les Galeries Royales
Saint-Hubert

©Annika Theil

Iedereen heeft al van Neuhaus gehoord en daarom zou je denken dat dit chocolademerk niet in dit rijtje past. Maar ik wil jullie voorstellen aan het allereerste Neuhaus winkeltje ooit. Op deze plek is de praline uitgevonden en ook voor het eerst verkocht in 1912. Wat begon met een apotheek waar de Zwitser Jean Neuhaus hoestpastilles verkocht, is vandaag een filiaal van één van ’s werelds bekendste chocolademerken. Hoewel je meteen weet dat je juist bent door de vele toeristen die voor de deur staan, verliest het winkeltje zijn charme niet. De architectuur straalt geschiedenis uit, met het doorzichtig bruin glas met fijne tekeningen erop en de oude verroeste letters die de naam spellen. Er wordt een ode gebracht aan Jean met zijn eigen borstbeeld en binnen wordt het verhaal gerespecteerd door een rustieke inrichting te gebruiken.

©Annika Theil

Koninginnegalerij 29
1000 Brussel

Open van maandag tot donderdag van 09:30u tot 21:00u
Van vrijdag tot zaterdag van 09:30u tot 22:00u
Zondag van 10:00u tot 20:00u

Aux merveilleux de Fred

©Annika Theil

Een lange rij, tot buiten wachtende mensen trekt je meteen aan, allemaal staan ze te wachten om die mysterieuze gebakjes te kunnen kopen die in de vitrine staan. Je kan kiezen uit zes verschillende ‘merveilleux’ en drie ‘cramique’ broden. Er zijn smaken zoals chocolade, koffie, praliné… en de cramiqe broden zijn rozijnen-, chocolade- en suikerbrood. Het leuke aan Aux Merveilleux is dat de winkel in hun keuken staat.

©Annika Theil
©Annika Theil

Je kan dus meekijken hoe de gebakjes en broden gemaakt worden en ze daarna meteen meenemen. Verser kan toch niet?! Merveilleux zijn gebakjes gemaakt van meringue, omhuld met slagroom met een smaak naar keuze en chocoladeschilfers. De man hierachter is Frederic Vaucamps, een banketbakker uit Noord-Frankrijk die zijn eerste winkel opende in 1982.

Hij herwerkte het recept van de meveilleux-gebakjes en het cramique brood, hierdoor werden deze producten op de kaart gezet. In 2014 opende de eerste winkel in Brussel zodat we er ook hier van kunnen genieten.

Open van dinsdag tot zondag van 09:00u tot 19:00u
Grasmarkt straat 7
1000 Brussel

©Annika Theil

À la Bécasse

©Annika Theil

Van al dat proeven van die lekkernijen krijg je dorst, dan kan je in alle rust ontspannen in café À la Bécasse. Het café stamt uit de 19e eeuw en er is nog altijd niks veranderd aan het interieur. Ik heb het leren kennen via mijn papa die er 20 jaar geleden al naartoe ging met zijn vrienden en hij bevestigt dat de tijd er precies is blijven stilstaan. De specialiteit van het huis is Geuzebier. Daarnaast vind je er rust, je hoort niets van het drukke stadsgebeuren en je kan er terwijl genieten van het oudere Brussel.

©Annika Theil

Open van maandag tot zondag van 11:00u tot 01:00u
Taborastraat 11
1000 Brussel

The Collector: vinylstore

Hoe dichter je komt, hoe luider de muziek wordt. Echte klassiekers leiden je naar een klein winkeltje verstopt tussen souvenirwinkels. Voor de deur staan bakken vol vinylplaten en je wordt naar binnen getrokken door de aanstekelijke muziek. De zaak werd opgericht door Jeanne en haar Amerikaanse man. De eerste winkel kwam er in Antwerpen en door het grote succes kwamen er daarna ook winkels in Amsterdam en Brussel.

©Annika Theil

Doordat het te groot en te druk werd heeft Jeanne zich uiteindelijk op haar winkel in Brussel geconcentreerd. Jeanne overwintert nog elk jaar in Florida en gaat nog steeds op zoek naar nieuwe platen. Nu heeft haar zoon Piet de zaak overgenomen en hij hoopt nog lang verder te doen. De zaak in Brussel bestaat ondertussen al 35 jaar. De winkel straalt authenticiteit uit en hierdoor word je automatisch enthousiast om ook zelf een vinylplaat te kopen omwille van het grote aanbod. Van artiesten die je al lang vergeten was tot het laatste album van Sam Smith, je vindt er alles.

©Annika Theil
©Annika Theil

Open van maandag tot zaterdag van 10:30u tot 18:30u
Zondag van 11:00 tot 17:00u
Beursstraat 20
1000 Brussel

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top