Brussel, de hoofdstad van Europa en een stad dat bruist. Brussel heeft heel wat te bieden wanneer het komt op architectuur, kunst, verborgen plaatsjes, eten en natuurlijk winkels! Hieronder wordt een leuke route, te voet, met de metro of met de fiets, doorheen Brussel en de niet te missen hotspots voor jou opgesteld.

Ontbijt bij The Wild Lab

Niets is beter dan je ochtend goed te beginnen met een ontbijtje bij The Wild Lab. Dit verborgen plekje serveert een gezond en evenwichtig veganistisch ontbijt, lunch of brunch. Hun menukaart is vooral samengesteld uit vegetarische, plantaardige en glutenvrije opties. Bijna alles wat ze serveren is seizoensgebonden, biologisch en meestal lokaal. Van superfoods tot smoothie bowls tot vegan pancakes met gezonde drankjes. Laat je verleiden door de geur van vers gemalen koffie en gebakken toast met avocado en tomaatjes of roerei. De bediening is persoonlijk en vriendelijk. Het interieur is trendy en het geeft wat hipster vibes door de zovele plantjes die er staan. The Wild Lab is open van vrijdag tot zondag. Je kan er brunch afhalen of stoppen voor een meeneem koffie.

©thewildlab

Waar? Rue Antoine Bréart 44a, Sint-Gillis
Openingsuren :
vrijdag 11 :00 – 15 :00
Zaterdag 09 :30 – 13 :30
Zondag 09 :30 – 13 :30
Website: https://www.thewildlab.be/

Botanique

Start na een goed ontbijt jouw dag verder en wandel in het Botanische Park Kruidtuin of zoals ze in Brussel zouden zeggen, de Botanique. Vroeger was de Botanique veel groter, maar door de uitbreiding van de drukke wegen met heel wat verkeer, ligt ze wat ingesloten. Maar met zijn 6 hectare grond, is het wel één van de mooiste tuinen in Brussel. Wandel doorheen het domein en geniet van de verschillende architecturale stijlen en 30 beelden die in het park staan. De tuin bestaat uit verschillende terrassen die elk uit een bepaalde stijl bestaan. Op het laagste niveau, dat opgericht is uit de Engelse stijl, ligt een grote vijver met fontein. Het gekletter van het water laat je de drukte van het verkeer vergeten. Op het domein zijn bankjes voorzien om even tot rust te komen en te dromen van het uitzicht over de tuin. Wanneer je verder wandelt naar het middelste terras, dat is opgericht in Italiaanse stijl, vind je prachtige bloemen zoals het rozenperk en de irissentuin, die vanaf april tot juni in volle bloei staan. Niets is zo beter als de geur van rozen wanneer je langs het bloemenperk wandelt. Als je iets verder wandelt, heb je nog het bovenste gedeelte dat bestaat uit een grote opvallende serre met koepel, dat is opgericht in de Franse stijl. De serre wordt tegenwoordig gebruikt als een tentoonstellingsruimte of concerthal voor muzikanten, fotografen en kunstenaars. Je kan de Kruidtuin of Botanique betreden langs vier verschillende ingangen. Aan de Koningsstraat, Sint-Lazaruslaan, Ginestestraat en de Kruidtuinlaan.

©Geert de Brabander

Waar? Kruidtuinstraat 65, 1210 Sint-Joost-ten-Node
Openbaar vervoer:
Tram : 92, 94
Metro : 2, 6 (Simonis Elisabeth)
Trein : Rogier

Koninklijk Musea voor Schone Kunsten Brussel

Na een rustige wandeling doorheen de tuin van de Botanique, gaan we naar de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten. Het museum, dat dicht in de buurt van het Koninklijk Paleis en het Warandepark ligt, heeft heel wat moois te bieden voor de kunstliefhebber. Het museum heeft een collectie van meer dan 20.000 schilderijen, beelden en tekeningen vanuit de 14de eeuw tot vandaag. Deze zijn allemaal verspreid over 6 musea waaronder het Magritte Museum, Wiertz Museum, Oldmasters Museum, Modern Museum, Meunier Museum en de Fin-de-Siècle Museum. Bewonder de werken van enkele bekende schilders zoals Gustaaf Wappers, Léon Spilliaert, Paul Delvaux, James Ensor en vele anderen.

©Sarah Geeroms

Waar? Regentschapsstraat 3, 1000 Brussel
Openingsuren:
dinsdag – vrijdag 10:00 – 17:00
zaterdag – zondag 11:00 – 18:00

Kami

Na het bezoek aan het museum, is het eindelijk tijd voor lunch. Kami, gelegen op een verborgen plekje in Sint-Gillis, is de ideale plek voor te lunchen of voor een snelle hap. Kami werd opgericht door Clara en Elias, die een grote liefde hebben voor Japan en zo hun eigen koffiehuisje hebben opgericht hier in Brussel. Kami staat vooral bekend voor het maken van organische koffie die in België is geroosterd. Elke dag bereiden ze verse cake, koekjes, appelcrumble en yoghurts met granola. Daarnaast maken ze verschillende smoothies en sapjes met vers fruit. Je kan er zowel binnen als buiten zitten. Binnen beschikken ze over comfortabele zithoekjes en een aantal tafeltjes. Aan de zithoekjes zijn stopcontacten voorzien zodat je eventueel je laptop kan gebruiken terwijl je geniet van je koffietje. Buiten hebben ze een klein maar cozy terras, waar je bij goed weer of in de zomer kan genieten van het zonnetje. Met zijn lichtbruine en witte tinten straalt het interieur iets huiselijk uit doordat het koffiehuis zo cosy en klein is. Maar één ding is zeker, laat je vooral verleiden door de geur van vers gezette koffie en vers gebakken cake die doorheen het café vloeit.

©Sarah Geeroms

Waar? Waterloosesteenweg 355, 1060 Sint-Gillis

SPAGO

Geen zin in koffie en een kleine hap? Dan is SPAGO misschien de ideale plek voor te lunchen. Dit chique Italiaans restaurant, gelegen in de buurt van de Beurs, is de ideale plek voor als je van Italiaanse gerechten houdt. Pizza’s, pasta’s en spaghetti zijn zowat hun specialiteiten, maar ze vernieuwen en experimenteren volop met nieuwe gerechtjes dankzij chef Alfredo. SPAGO is een authentiek restaurant en ze werken vooral met streekproducten. Ook hebben ze visgerechten en verse salades. Nu, SPAGO zou geen Italiaans restaurant zijn, zonder Italiaanse wijn. Je hebt er keuze uit verschillende wijnen die passen bij elk gerecht. Het restaurant zelf straalt gezelligheid uit. Het interieur is strak en modern met veel warme en bruine tinten. Er staat zelfs een toog waar je gezellig aan kan zitten voor eventueel een drankje en een hapje. Verder zorgt de open keuken voor een speciale eetervaring, waarbij je de chef goed in het oog kunt houden terwijl hij je lekkere pizza of pasta aan het voorbereiden is.

©thefork.be

Waar? Karperbrug 13, 1000 Brussel
Openingsuren: elke dag van 12:00 – 00:00
Website: https://spagobrussels.be/nl

Smile Safari

©Sarah Geeroms

Na de goed gevulde lunch, is het tijd voor plezier in Smile Safari. Dit Instagram- en TikTok museum is de hype van het moment en heeft al heel wat harten veroverd met zijn ludieke décors en optische illusies. Als je veel bezig bent met Instagram of gewoon van speciale en flashy décors houdt, dan is dit museum de ideale plek om je grenzen te verleggen en gewoon lekker gek te doen voor de camera. In elke hoek kom je telkens terecht in een andere wereld van kleuren, optische illusies en décors. Van engelvleugels op de achtergrond tot surfen op een pizza tot doen alsof je ondersteboven hangt, het kan allemaal. Smile Safari is open op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag met bepaalde tijdsloten waaruit je kan kiezen. Tickets koop je dus best op voorhand online want het populaire Instamuseum is vaak heel snel uitverkocht.

©Sarah Geeroms

Waar? Anspach Shopping, Anspachlaan 24, 1000 Brussel
Openingsuren:
woensdag 12:00 – 18:00
vrijdag 12:00 – 18:00
zaterdag 10:00 – 18:00
zondag 10:00 – 18:00
Website: https://smilesafari.be/

Episode

Na het actief museum bezoek aan Smile Safari, is het tijd om de winkelstraten te verkennen. In de Violetstraat, dicht in de buurt van de Kunstberg en de Grote Markt, vind je een klein maar stoere vintage winkel genaamd Episode. Deze hippe vintage winkel is de ideale plek voor iedereen die van merk- en streetstyle kleding houdt. Van oversized sweaters tot kleurrijke kleedjes uit de jaren 80, heel wat Levi’s jeans, Converse sneakers en accessoires. Je vindt er van alles in alle maten en kleuren. Soms moet je wel geluk hebben dat bepaalde stukken in je maat zijn maar zo zijn vintage winkels nu eenmaal, een echte zoektocht. Ondanks dat alles tweedehands is, heb je heel wat keuze aan kwalitatieve kleding die er nog zo goed als nieuw uitzien. De lading aan kleding, schoenen en accessoires wordt bijna elke dag opnieuw aangevuld dus je kan wel eens geluk hebben dat je een prachtig stuk vindt. Het personeel is heel behulpzaam en vriendelijk. Ze doen hun best om Nederlands te spreken, maar Engels kunnen ze ook. Het interieur van de shop zelf is heel druk maar in een positieve zin. Je ogen weten niet waar eerst te kijken omdat er overal ladingen aan kledij, schoenen en accessoires hangen. Doordat de shop zo goed in de smaak valt bij de vintage lovers, kan het er wel heel druk zijn, maar het is het waard!

©Episode

Waar? Violetstraat 28, 1000 Brussel
Openingsuren:
maandag – donderdag 11:00 – 19:00
vrijdag – zaterdag 10:00 – 19:00
zondag 12:00 – 18:00

Waffle Factory

Tijdens het shoppen stoppen we voor een kleine snack. Een dag in Brussel is geen dag in Brussel zonder een goede Brusselse wafel. Waffle Factory, gelegen in het hartje van Brussel tussen de Grote Markt en Manneken Pis, is de perfecte plek voor een wafel. Wat de Waffle Factory zo uniek maakt, is dat ze niet enkel de traditionele wafels hebben, maar ze hebben ook een gamma aan lunchwafels. Dit zijn wafels die gevuld zijn met groentjes, kaas of vlees. Zoals bijvoorbeeld de Reggio die gevuld is met heerlijke crispy bacon, gedroogde tomaatjes, pesto en parmezaanse kaas. Je kan kiezen uit een groot assortiment aan gevulde wafels maar ook Luikse wafels en de Waffine. De Waffine is een wafel voor de zoetebekken. Deze wordt gevuld met allerlei zoetige en hartige dingen zoals appels en caramel, brownies, nutella en nog veel meer. Je kan je wafel gezellig binnen opeten of meenemen en verder wandelen door de winkelstraten.

©Deliveroo

Waar? Lombardstraat 30, 1000 Brussel
Openingsuren:
maandag – vrijdag 11:30 – 21:00
zaterdag – zondag 10:30 – 21:00
Website: http://www.wafflefactory.com/

Arlequin Records

©Sarah Geeroms

Dicht in de buurt van Manneken Pis, vind je Arlequin Records. Een oldschool platenwinkel én één van de oudste platenwinkels van Brussel. Van nieuwe tot tweedehands tot outletplaten en cd’s. Je vindt er van alle soorten genres uit de jaren ‘60, ‘70 en ‘80 zoals rock, hiphop, disco, soul, jazz, new wave en Frans chanson. De medewerkers zijn heel vriendelijk en staan klaar om je advies te geven bij het vinden van je favoriete plaat. Ze weten natuurlijk van alles want ze werken er al sinds de jaren ‘80. De voorgevel van deze platenwinkel valt meteen op door zijn artistieke street art die door de Franse graffitikunstenaar Jef Aerosol zijn gemaakt.

Waar? Eikstraat 7, 1000 Brussel
Openingsuren:
maandag – zaterdag 11:00 – 19:00
zondag 14:40 – 19:00
Website: http://www.arlequin.net/

Holy Smoke

Van al dat wandelen en winkelen, kan je wel eens vermoeid worden. Daarom is het tijd om een gezellig restaurant op te zoeken. Te beginnen met een lekker sprankelend aperitiefje of cocktail in de Holy Smoke. Dit Amerikaans steakhouse restaurant, gelegen in de Hallepoortlaan, is de ideale plek voor vleesliefhebbers. Het concept van Holy Smoke begon met een Frans koppel dat verliefd is op Texas en zo het idee had om deze stad mee te nemen naar Brussel, eerst via een foodtruck en nu tot restaurant. Holy Smoke staat vooral bekend voor zijn typische barbecue vlees, varken of rund, dat in enorme grillovens wordt gebakken. Daarbij worden american potatoes geserveerd met verse groentjes afhankelijk van het gerecht. Qua prijs zijn de gerechtjes zeer betaalbaar. Natuurlijk smaakt een gerecht altijd beter met een lekker drankje. Op het menu vind je daarom heel wat artisanale Brusselse bieren, verschillende wijnen, cocktails en soft drinks. Maar wil je je helemaal begeven in de Amerikaanse sfeer? Dan kan je beter kiezen voor een Knob Creek-bourbon Whiskey en zo gezellig de avond afsluiten of misschien een stapje in het Brusselse nachtleven zetten.

©Tripadvisor

Waar? Hallepoortlaan 9/10, 1060 Sint-Gillis
Openingsuren:
dinsdag 19:00 – 22:30
woensdag – zaterdag 12:00 – 14:00 en van 19:00 – 22:30
Website: https://www.holysmokebrussels.com/

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top