I Love My Jeugdhuis

5 huizen door en voor jongeren

Het concept jeugdhuizen staat in België al meer dan 50 jaar bekend als een manier voor jongeren om na de schooluren en in het weekend samen te komen in een sociaal of cultureel kader. In se spreken we in Vlaanderen over een vijfhonderdtal jeugdcafés op vrijwillige basis en met democratische prijzen, zoals 1,20 euro voor een pintje. Vanuit mijn perspectief als voorzitter van het jeugdhuis in Asse en lid van het overkoepelend orgaan ‘Formaat’, ben ik binnengesprongen bij enkele van de 10 jeugdhuizen die te vinden zijn in Brussel, met het doel te ontdekken wat hen uniek maakt en welke details me opvallen.

Alleman

Oudjaar Alleman 2018-2019
https://www.facebook.com/allemanjeugdhuis

WAAR?
Zandgroeflaan 2, 1160 Oudergem

WANNEER? Vrijdag 16:00 – 19:00 | Zaterdag 20:00 – 01:00

WAAROM?
Dit is een van de oudste jeugdhuizen van Brussel! Op het eerste gezicht kom je binnen in een klaslokaal waarvan het interieur werd bepaald door een groep ambitieuze jongeren in plaats van leerkrachten. De artistiek gekleurde muren boosten de inspiratie om te beginnen aan een nieuwe blog of aan die ene schrijfopdracht die je binnenkort moet indienen. Aan de vele tafels en zetels is het duidelijk dat een goede groepssfeer centraal staat. De uitgelichte glazen kast met gezelschapsspelletjes verlaagt overigens voor zowel bekende als onbekende gezichten de drempel om gemakkelijk met bezoekers kennis te maken. Schooldirecteuren zouden een pak kunnen leren wanneer ze hier een pint komen drinken!

De Branding

Medewerkers in JH De Branding
https://www.facebook.com/jeugdhuis.debranding

WAAR? Kardinaal Mercierplein 28, 1090 Jette

WANNEER? Woensdag 16:00 – 20:00 | Vrijdag: 16:00 – 23:45 | Zaterdag 14:00 – 23:45

WAAROM?
De Branding straalt de diversiteit van Brussel zelf uit via haar activiteiten, design en interesses van de vrijwilligers. “Het is het grootste jeugdhuis van de stad en onze brede vrijwilligersgroep zorgt ervoor dat je binnenkomt zonder het gevoel dat je een buitenstaander bent. Iedereen is welkom!” Wat me direct opviel was dat de medewerkers van De Branding elke muur met verscheidene graffitistijlen bekleed hadden. Zo hebben ze op een creatieve en slimme manier hun identiteit gelegd in de oplossing van een vaak voorkomend recent probleem: nieuw gezette openbare gebouwen zien er vaak koel en ongezellig uit. Voor de warme kerels en meiden van De Branding was dit echter geen probleem!

Dar

Interieur JH Dar
https://www.facebook.com/jhmjdar/

WAAR?
Oude Graanmarkt 8, 1000 Brussel

WANNEER? Vrijdag 19:00 – 21:30

WAAROM?
Hier vind je een letterlijke vertaling van de term ‘jeugdhuis’ terug: je speelt, babbelt, danst of chillt met je vrienden in de verschillende kamers van een huis in plaats van een lokaal. Verder heeft het meest centraal gelegen jeugdhuis in Brussel als voordeel dat er steeds wat te beleven valt en je je nooit verveelt. “Buiten het sociale aspect dat zo belangrijk is, hechten wij ook enorm veel belang aan cultuur. Zijde cho voor wa workshops, debatteren, tentoonstellingen of gaan boiten? Wij organiseren deze vaak in samenwerking met de grote cultuurplekken van Brussel.”

’t Mutske

Bestuur 't Mutske
https://www.facebook.com/jeugdhuismutske/

WAAR? Schapenweg 2, 1020 Laken

WANNEER? Vrijdag & Zaterdag 18:00 – 03:00

WAAROM?
De kleine ruimte met lage verlichting, warrig interieur en donkere kleuren geven me het gevoel alsof ik me in mijn eigen slordige slaapkamer bevind. Door die vertrouwde, jeugdige wanorde is het me duidelijk dat ik me in elk hoekje van dit jeugdhuis comfortabel kan neerzetten. Het valt op dat er veel bloed, zweet en tranen van de wekelijkse bezoekers in ’t Mutske hangt en door de donkere sfeer die hier tijdens feestjes rondzweeft voel je je als de stoerste onder de stoeren. Love it!

Tongeluk

optredens Tongeluk
https://www.facebook.com/JHTongeluk/

WAAR?
Bosstraat 10, 1083 Ganshoren

WANNEER? Vrijdag 21:00 – 06:00

WAAROM?
Tongeluk is dé plek waar de zotste feestjes plaatsvinden! Van schuimparties waarbij het schuim tot aan je schouders komt tot evenementen waarbij iedereen die een pintje bestelt zelf onder de tap moet hangen… Je amuseert je hier een ongeluk! (See what I did there?)
Het feit dat het jeugdhuis zich concentreert op hip-hop en bieren maakt de Brusselse jeugd nét de perfecte doelgroep. Dit is tevens ook het Brussels jeugdhuis waar wij het meeste in contact mee staan, omdat de hele bestuursgroep ons in het verleden meermaals zonder nadenken te hulp schoot. Het is jammer te ontdekken dat hier vorige week werd ingebroken, een probleem dat met periodes vaak voorkomt bij jeugdhuizen in de buurt.

Wil je meer te weten komen over alle (andere) Brusselse jeugdhuizen? Dan kan je terecht op brusselsejeugdhuizen.jhob.be

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top