Brussel: wonen, daten en nog veel meer… -met Tom Winten

Online videogesprek met Tom

Perfectie is niet van deze wereld. Er zijn geen perfecte mensen, perfecte plaatsen of perfecte vormen. Iedereen, en alles, heeft zijn eigen vlekken en gebreken, die meer of minder duidelijk kunnen zijn. Steden hebben, als mensen, hun eigen karakter, hun eigen verhaal, een eigen proces van groei en ontwikkeling dat niet immuun is voor onvolkomenheden. De sfeer en het ritme van elke stad is anders en kan u aantrekken en betoveren, maar u ook doen walgen of niet overeenstemmen met uw smaak. Brussel is een geweldige stad, vol mogelijkheden en opties, maar er zijn enkele aspecten die je soms doen twijfelen aan je beslissing om er te gaan wonen.

Het is nu 4  jaar geleden dat Tom Winten verhuisd is naar Brussel. Hij is 22 jaar en huurt een kamer bij een kennis, gevestigd in de Bodegemstraat in een groot studentencomplex. Hij begon zijn parttime leven hier in de hoofdstad van Europa. De andere helft bracht hij door in Lanaken, zijn echte woonplaats waar ook zijn ouders en vrienden wonen, waar hij een huis had in plaats van een kamer met meubels die niet van hem zijn, waar auto’s niet elke minuut langs het enkelglas van zijn Brusselse flat scheurden.

Nu dat Tom hier al een tijdje woont heeft hij de stad wat beter leren kennen. In het begin had hij schrik of hij er zich wel thuis zou voelen of niet. In Brussel valt er altijd iets te beleven vertelt Tom. “Je moet nooit ver zoeken om een tof concert, een mooie expo of een leuke vrijetijdsactiviteit te vinden”. Hij vind het fascinerend dat ook al zouden Frans en Nederlands  de overheersende talen zijn, je ook veel Engels, Arabisch, Italiaans, Spaans en ontelbare andere talen hoort als je in de stad rondloopt. “Dit geeft een internationale ‘vibe’ aan de stad en maakt het relatief gemakkelijk om je aan te passen als nieuwkomer”.

Hij vertelt me dat er zoveel activiteiten zijn dat je het nauwelijks kunt bijbenen, of het nu een bepaald soort muziekgenre is waarin je geïnteresseerd bent, moderne kunst of gewoon het uitgaansleven (bv. openluchtfestivals) . ” Deze stad bruist”  Ook wat betreft het ontmoeten van mensen is het voor Tom tot nu toe een prettige rit geweest. Hij vond het heel makkelijk om nieuwe vrienden te maken. Tom geeft ons een tip “Voor absolute nieuwkomers: probeer de marktborrel op Place du Chatelain en meng je elke donderdag onder de Brusselse studenten, hier zal je snel aan de praat geraken met sociale mensen, plezier verzekerd”.

Photos at Place du Châtelain / Kasteleinsplein - Plaza in Chatelain
Place du Chatelain

Wat het transport betreft zegt Tom “hier heb je geen auto nodig; te voet, met de fiets of het openbaar vervoer geraak je overal. Zelfs als je een keertje verder wil gaan. Brussel heeft zeer goede verbindingen. Met de trein reis je in ongeveer twee uur of minder naar Londen, Parijs, Keulen en Amsterdam. Brussels Airport is compact en heeft directe verbindingen met bijna alle belangrijke bestemmingen in Europa, maar ook met Afrika, de VS en Azië. Dus, mocht je de stad ooit beu zijn, een weekendje weg is met een paar muisklikken geregeld”.

Ik vraag aan Tom welke aspecten hij minder leuk vind aan in deze grootstad te wonen. Waarop hij antwoord met “Ik kan niet zoveel dingen bedenken, natuurlijk is de privacy hier beperkter doordat je niet zomaar in je eigen tuin kan gaan zitten en je rekening moet houden met je buren. Wanneer je even tot rust wil komen kan je best een park opzoeken. Dit is ook de plek waar je naartoe kan om stilte te vinden want je kan je natuurlijk voorstellen dat het in de binnenstad nooit rustig is”. Maar aangezien Tom nog jong is kan hij best wat drukte hebben en ziet hij dit niet als ‘minder leuk’.

Museum voor Natuurwetenschappen - Koninklijk Belgisch Instituut voor  Natuurwetenschappen - Brussels Museums
Natuurhistorisch Museum Brussel

Ik stel Tom 3 vragen; wat doe jij het liefst in Brussel op een zonnige vrije dag, op een regenachtige vrije dag en naar waar neem je een meisje mee op date ? Tom denkt even na en zegt dat de keuze niet evident is maar gaat van start. ” Op de zonnige vrije dag start ik meestal wat vroeger in de morgen met een fietstochtje naar mijn favoriete bakker. Ik vind het fijn om de dag vroeg te beginnen en de stad te zien ontwaken. Het geeft me een voldaan gevoel om me met heerlijk geurende broodjes en een kop koffie op mijn terras te installeren. Ik kan ervan genieten om naar mensen te kijken in hun dagelijkse bezigheden en zelf niets te moeten doen. Heerlijk! Ik maak een uitstapje naar een of ander plekje dat nog op mijn to-do list staat en vraag meestal wat vrienden mee. Die uitstap eindigt meestal op een terrasje waar ik vergeet dat ik de volgende dag weer aan het werk moet.” Zegt hij lachend. ”De vrije regendag begint meestal wat later en ik beslis daarom meestal pas tegen de middag wat ik zal doen, natuurlijk zijn er honderden musea die ik nog moet bezoeken maar het natuurhistorisch museum is nog altijd mijn favoriet.  Ik kan hier uren in ronddwalen. Dankzij mijn museumpas kan ik voor een beperkt bedrag mijn favoriete musea afstruinen. Zo een bezoek wordt meestal afgesloten met een etentje. Afhankelijk van het gezelschap wordt het een bezoek aan een  van de vele restaurantjes of een takeaway maaltijd voor de televisie. Trouwens, de takeaway-keuze in Brussel is waanzinnig !”

Tenboschpark, Brussel
Roofbar-Koninklijke Bibliotheek

Dan ben ik nieuwsgierig naar zijn date-verhaal waarop Tom vervolgt ”Ik wil natuurlijk indruk maken op mijn date en meestal starten we de avond met een wandeling door een park of een wijk waarvan ik denk dat zij nog niet geweest is. Dan neem ik haar mee naar de Koninklijke Bibliotheek ook al ligt het in het centrum van Brussel, weinig mensen weten af van deze oase van rust. Het grote geheim van deze plaats is de kantine van het personeel op de 5e verdieping. Klinkt niet aantrekkelijk maar is toegankelijk voor iedereen en je hebt er het mooiste uitzicht dat je maar kan bedenken over Brussel en het Justitiepaleis met gouden koepel, erg indrukwekkend en je kan er eventueel lunchen. Maar voor het eten heb ik een ander idee, ik neem haar mee naar de Marollen waar ik een leuk zaakje weet waar je heerlijk kan eten en de Brusselse authenticiteit kan voelen. Afhankelijk van de tijd nemen we nog een filmpje of theatervoorstelling mee.” Ik hoop stiekem dat Tom mij eens meevraagt want ik ben ontzettend nieuwsgierig geworden naar die toffe plekken. Ik bedank Tom voor dit interview en bedenk dat Brussel mij wel kan bekoren.

Door de coronamaatregelen werd dit interview online afgenomen. Zodra het weer kan breng ik hem graag een bezoekje in Brussel.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top