Schone Oude Kunst in Brussel

Als u maar een paar uur de tijd hebt om het Museum voor Oude Kunst te bezoeken, dan kan u best het boekje “De 20 meesterwerken van de schilderkunst” in de museumwinkel kopen.

Het Koninklijke Musea voor Schone Kunsten is essentieel voor schilderliefhebbers. Dit museum heeft kluisjes aan de ingang om tassen en rugzakken achter te laten. Vraag zeker naar de gidskaart aan de inkom van het museum. Deze gids toont je de weg doorheen het musea met zijn schilderijen. Tijdens ons bezoek was het niet druk, wat ons voldoende ruimte gaf om rustig rond te stappen. Het beste deel is het “Old Master” gedeelte waar werken te zien zijn van kunstenaren als Jordaens, Rubens, Van Dyck, Rembrandt, Brüegel en Cranach De Oude.

Zes musea zijn gegroepeerd onder de naam Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (Musées Royaux des Beaux-Arts de Belgique), het Magritte Museum (Musée Magritte Museum), het Museum voor Oude Kunst (Musée Oldmasters Museum), het Museum voor Moderne Kunst (Musée Modern Museum), het Constantin Meunier Museum en het Antoine Wiertz Museum (Musée Meunier Museum en Musée Wierz Museum) en het End of Century Museum (Musée Fin-de-Siècle Museum). De gidsen binnen het museum verwijzen de bezoekers meestal door naar het museum voor Oude Meesters en Moderne Kunsten.

De oorsprong van dit museum, dat zich bezighoudt met schilderkunst, beeldhouwkunst en design, gaat terug tot in 1801 toen het werd opgericht door Napoleon Bonaparte. Hoewel het pas echt na de onafhankelijkheid van België in 1830 aan belang begon te winnen.

De afdeling van het museum die gewijd is aan oude kunst, ook wel bekend als de Oude Meesters, heeft een collectie die getuigt van een rijk verleden dat zich uitstrekt van de 15e tot de 18e eeuw. De belangrijkste stukken in deze tentoonstelling zijn de oude schilderijen van de Zuidelijke Nederlanden, samen met 15de eeuwse meesterwerken, waaronder namen als Hans Memling en Gerard David. Ook enkele grote werken van Pieter Bruegel de Oude zijn uitstekende exponenten van de 16de eeuw, terwijl de Vlaamse school van de 17de eeuw wordt vertegenwoordigd door kunstenaars van het formaat van Peter Paul Rubens of Antoine Van Dyck.

Van al deze schilders was er wel eentje die meer mijn aandacht trok in tegenstelling tot de andere schilders: Het eerste koppel, de eerste liefde, de eerste geliefden, de eerste kus … je zult nu waarschijnlijk wel weten over wie ik het heb? Ze waren het eerste koppel op aarde, de eerste liefde dat hier bestond. Adam en Eva natuurlijk. Ik heb dit verhaal altijd wel inspirerend gevonden en heb nu voor de eerste keer hier een schilderij van kunnen bewonderen. Volgens de Bijbel, de Joden, Christelijken en Islamieten, waren zij het eerste menselijke koppel die de aarde bevolkten op een zeer speciale plaats, waar de genoegens van de aarde werden gewaarborgd en werden gegeven door de genade van Jahweh aan de Joden, God voor christenen en Allah voor de moslims.

Ik stel me graag voor hoe het leven van deze twee mensen zo mooi was, alleen op een plaats, aan het genieten van alle vruchten van de Hof van Eden. Naakt aan het genieten van de geuren van de aarde, het aanraken van de bloemen, de smaak van de vruchten, de ademhaling van de geur van het noorden-, zuiden-, oost- en westerwinden, prachtig niet? Ik vraag me ook af hoe de ‘eerste geliefden’ van de aarde van het leven samen genoten. Alle twee alleen op zo’n idyllische plek, beide voor elkaar aan het zorgen en elkaar verwennen. Er was geen andere bezigheid dan de ander observeren.

©Vanessa Hamet
©Vanessa Hamet

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top