Café des Halles: zomerse trekpleister

Meest bekend om het ‘Café des Halles’ in het hartje van Brussel, trekken de Sint-Gorikshallen het hele jaar door massa’s mensen aan. Naast het café, dat zich bevindt op het Sint-Goriksplein, zijn er in de hallen ook vaak gratis tentoonstellingen en evenementen.

Bron: Clara Dansercoer

De hallen bestaan al sinds 1881 en dienden oorspronkelijk als overdekte markt. Het gebouw heeft een kenmerkende architectuur in Vlaamse neorenaissance stijl. Nu is het eerder een ontmoetingsplek waar je na school of werk een pintje kan gaan drinken. Binnenin is er een bar en is er ook de mogelijkheid om iets te gaan eten. Het café heeft dan ook een vrij groot terras waardoor je in de zomer soms wel even moet wachten voor je bediend wordt.

Naast de drink- en eetgelegenheden in de hallen kan je er elke eerste zondag van de maand ook de Brussels Vintage Market bezoeken. Op deze maandelijkse markt kan je kleren, kleine meubelstukken, vinyl records en kleine decoratieve attributen terugvinden aan zachte prijzen! Tijdens de markt is er ook steeds een retro DJ aanwezig die vinyl sets speelt.

Bron: Clara Dansercoer

Voor de cultuurliefhebbers zijn er naast de maandelijkse vintage markets ook vaak gratis tijdelijke tentoonstellingen. Zo heb ik tijdens de Museum Night Fever op 23 februari de tentoonstelling H++ bezocht waar je robotkunst kon bekijken. Momenteel kan je nog tot 14 april de tentoonstelling ‘Shelter of Art’ bezoeken. Deze tentoonstelling stelt de stedelijkheid en dynamiek van Brussel in vraag.

Rondom de Sint-Gorikshallen zijn er ook tal van andere leuke cafeetjes zoals Mappa Mundo, Mezzo, Le Roi des Belges en Zebra, waardoor er een heel aangename sfeer heerst als je er eens een terrasje gaat doen. Deze sfeer voel je ook nog eens zoveel meer op momenten, zoals bijvoorbeeld met het wereldkampioenschap voetbal, wanneer iedereen hier samen komt en feest.

Praktisch

Het plein is het makkelijkst bereikbaar via openbaar vervoer, maar je geraakt er ook zeker met de auto. Hoewel je met de auto wel even zal moeten zoeken voor een parkeerplaats. Als je met de trein (zie NMBS) komt, stap je best af aan Brussel-Centraal en moet je nog zo’n tien minuten wandelen. Als je dichter wil komen zonder te veel te wandelen, kan je met de metro of tram (zie STIB) afstappen aan de halte ‘Beurs’. Café des Halles opent elke dag om tien uur en sluit elke dag om middernacht, met uitzondering van vrijdag en zaterdag wanneer het café maar om twee uur ’s nachts sluit.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top