Brussel is een bruisende kosmopolitische stad waar kunst op de meest onverwachte plaatsen te vinden is. Met zijn kleurrijke muurschilderingen, graffiti en gravures is Brussel in feite een openlucht kunstgalerie. Deze kunstwerkjes bedekken muren, gevels, winkeletalages, lantaarnpalen en bankjes door de hele stad. Ze zijn getekend met verschillende technieken en hebben uiteenlopende thema’s. Met honderden prachtige kunstwerken is het praktisch onmogelijk om ze allemaal op te sommen. Maar toch heb ik er een paar gevonden die het zeker verdienen om vermeld te worden.

1.Manneken Peace

Ⓒ Nabil Mouhout

Manneken Peace is een voorstelling van het beroemde Manneken Pis-beeld in hiphopkleding. Op een paar meter van Manneken Pis bevindt zich de 12 meter hoge muurschildering op de gevel van het voormalige Maison du Folklore, waar sinds 2017 de garderobe van Manneken Pis is gevestigd.

De kleurrijke muurschilderingen vertegenwoordigen twee takken van kunst: hiphop en straatkunst. De muurschildering is geschilderd door HMI, een lid van de bekende Belgische hiphopartiestengroep CNN Group Brussels.

Locatie: Eikstraat 19 X Rozendaal, 1000 Brussel

2. Alleen Het Hart Kan Helder Zien

Ⓒ Nabil Mouhout

Het indrukwekkende kunstwerk “Alleen het hart kan helder zien” van 85 vierkante meter werd in slechts 4 dagen voltooid door Rikardo Druskic, een veelbelovende jonge kunstenaar uit Sarajevo. Hij wilde de dagen van oorlog en conflict in Bosnië en Herzegovina doorbreken door een boodschap van optimisme en verandering te sturen met deze kleurrijke muurschildering van vrolijke schetsen en onschuldige schoonheid. De muurschildering bestaat uit twee hoofdkleuren met enkele witte accenten. Blauw staat voor vrede, eer en vertrouwen. Rood staat voor liefde, verlangen en moed. Wit verwijst dan weer naar zuiverheid, reinheid en vrede. De tekeningen zijn symbolen die verband houden met het thema verzoening. Bloemen symboliseren leven en hoop. Het hart wijst naar de weg van verzoening. De personages die elkaars handen vasthouden vormen de kern van dit verhaal. Zij zijn de belichaming van het fresco-thema.

Locatie: Huidenmarkt, 1000 Brussel

3. George Floyd

Ⓒ Brussels.be

De muurschildering toont een man waarvan je ongetwijfeld hebt gehoord sinds de man twee jaar geleden op elk nieuws- en sociale media platform verscheen, namelijk George Floyd. De 46-jarige Afro-Amerikaan kwam op 25 mei 2020 om het leven door politiegeweld in Minneapolis, VS. Om dit te herdenken, onthulde de stad Brussel de muurschildering als onderdeel van haar “Street Art Trail”. De muurschildering bevindt zich op een druk kruispunt tussen de Avenue de la Reine en de Rue des Palais. Het werd gemaakt door de Belgisch-Congolese kunstenaar Novadead, wiens echte naam Julien Crevaels is. Hij creëerde ook de muurschildering “The Future is Europe” in de Europese wijk van Brussel en een portret van Nelson Mandela in de stad Luik.

Locatie : Koninginnelaan en Paleizenstraat, 1020 Laken

4. Le Tour De France

Ⓒ Brussels.be

De Stad Brussel nodigde kunstenares Amandine Levy uit om een muurschildering te maken op een van de gevels van het Institut des Arts et Métiers. Dit kunstwerk werd geschilderd ter gelegenheid van het Grand Départ van de Tour de France in Brussel op 6 en 7 juli 2019. van de Tour de France in Brussel op 6 en 7 juli 2019.

Dit monumentale stadskunstwerk is verspreid over drie muren: van maar liefst 24 meter hoog en 14 meter breed. Het kunstwerk bevat een aantal verschillende elementen, waaronder twee beroemde wielrenners Eddy Merckx – wielrenner van de Tour de France – en Yvonne Reynders – een Belgische wielrenster die in de jaren zestig meer dan een dozijn titels won. Op de achtergrond van de muurschildering zijn kleurrijke (voornamelijk geel, oranje, rood en blauw) bewegende lijnen te zien die snelheid, bochten en bergen suggereren.

Locatie: slachthuislaan 50, 1000 Brussel

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top