24 uur in de hipste wijk van Brussel

Zin in een uitstapje naar onze hoofdstad? Breng dan zeker eens een bezoekje aan Dansaert, ook wel de meest trendy wijk van het stadscentrum genoemd. Dansaert springt in het oog door haar grote aanbod aan vintage- en designwinkels, maar ook leuke koffie- en cocktailbars vind je er op elke hoek van de straat. Fan van de Brusselse keuken of net op zoek naar iets nieuws? Ook dat heeft Dansaert te bieden. 

Benieuwd geworden naar wat echte aanraders in deze hippe wijk? Lees dan zeker hieronder verder. 

Ontbijt bij Cécile

Er is geen betere manier om je dag te starten dan met een stevig ontbijt, en in de Dansaertwijk doe je dit bij Cécile. Laat je verleiden door de geur van versgebrande koffie of geniet van de heerlijke verse sapjes en homemade iced tea’s. Cécile heeft een uitgebreid aanbod aan ontbijtitems: van bagels, broodjes en toast tot huisgemaakte cinnamonrolls, bananenbrood en muffins voor de zoetekauwen onder ons. Je kunt van je ontbijt genieten op het gezellige terrasje of binnen. Daarnaast kun je ook je ontbijt, lunch of patisserie ook meenemen als take- away. 

Waar?  Baksteenkaai 48, 1000 Brussel 

Openingsuren

Maandag & dinsdag gesloten

Woensdag – vrijdag open van 09:00 – 16:00

Zaterdag en zondag open van 10:00 – 17:00 

Website https://cecilebrussels.be/nl/home/

Shop in de Antoine Dansaertstraat 

De Dansaertwijk, en dan voornamelijk de Antoine Dansaertstraat, word gezien als één van de belangrijkste winkelstraten van Brussel. Je vindt hier veel (voornamelijk beginnende) designers, juweliers en modehuizen maar ook vintagewinkels en platenwinkels ontbreken hier niet. 

  • Op zoek naar HET juiste kledingstuk of accessoire? Breng dan zeker eens een bezoekje aan Stijl. De eerste modewinkel van de Dansaertstraat opende in 1984 en is sindsdien the place to be voor modeliefhebbers. De boetiek heeft een grote selectie aan bijzondere stuks van welgekende Belgische namen zoals Ann Demeulemeester en Dries van Noten.  Meer info via https://www.stijl.be
  • Voor het beste van het beste op vlak van schoenen moet je bij Hatshoe zijn. Deze schoenenwinkel herbergt eigenzinnige en unieke exemplaren van merken zoals Balenciaga en Chloé, maar ook Belgische designers zoals Dries van Noten, Jil Sander en nog zo veel meer. Hier ben je aan het juiste adres als je op zoek bent naar de perfecte combinatie van duurzaamheid, comfort en stijl. Meer info via https://hatshoe.be
  • Ook de beautyliefhebber zal al snel zijn hart verloren hebben in de Dansaertstraat. Labelchic is een jonge en dynamische beauty store in het hartje van de wijk. De winkel omvat meer dan 40 verschillende beautymerken: van gezichts- en lichaamsverzorging tot haarproducten, make- up en allerlei tools. Verder voeren ze in hun zogenaamde “pink room” allerlei verschillende behandelingen uit. Je kunt hier terrecht voor verschillende unieke gezichtsbehandelingen met natuurlijke producten, maar ook massages en workshops. Meer info via https://labelchic-brussels.com
  • Ben jij een grote fan van interieur en designwinkels? Sla “La Fabrika” dan zeker niet over. Deze hedendaagse meubelwinkel, opgericht door eigenares Kelly Claessens herbergt veel unieke stukken van Engelse, Franse en Belgische designers. Niet bang van een vleugje kleur? Dan zul je bij La Fabrika zeker je zin vinden. Meer info via https://www.lafabrika.be
  • Passa porta is het perfecte toevluchtsoord voor degenen die even aan de Brusselse drukte willen ontsnappen. In deze leuke boekenwinkel vind je zowel Nederlands- als Engels- en Franstalige literatuur. Dit internationale literatuurhuis is de ideale ontmoetingsplaats voor auteurs, lezers en vertalers van over de hele wereld. Verder organiseren ze ook tal van evenementen: zoals leesclubs en een tweejaarlijks literatuurfestival. Meer info via https://www.passaporta.be/nl/

Lunch op de Oude Graanmarkt 

Zin in iets typisch Belgisch? Of probeer je toch liever iets nieuw? Dansaert heeft het allemaal. Op de Oude Graanmarkt vindt je tal van leuke zaakjes: 

Mazel Tov street food 

Zin in authentieke Midden- Oosterse keuken? Dan zit je bij Mazel Tov goed. In dit zaakje kun je genieten van heerlijke bowls met verse en gezonde ingrediënten zoals zoete aardappel, falafel, hummus en nog zoveel meer. Naast hun bowls met vis & vlees hebben ze ook nog enkele verassende vegetarische opties zoals falafel van bloemkool en halloumi. 

Waar? 

Oude Graanmarkt 5, 1000 Brussel 

Openingsuren 

Elke dag geopend van 12:00 – 21:30 

Contact 

https://www.mazeltov-streetfood.be

Café de Markten 

Hou je van lekker en kwaliteitsvol eten? Dan moet je bij Café de Markten zijn! Dit gezellige café is gelegen op een rustige en autovrije plek op de Oude Graanmarkt. De perfecte locatie dus voor ouders met kinderen, of voor eender wie die van een rustige oase in het midden van de stad wil genieten. Op de menukaart staan verse en seizoensgebonden gerechten zoals soep, boterhammen, wraps, bowls en allerlei bijgerechten. Ook Belgisch bier, verschillende sapjes, homemade cocktails en biologische wijn ontbreken hier niet. 

Waar? 

Oude Graanmarkt 5, 1000 Brussel 

Openingsuren 

Maandag & zondag open van 10:00 – 00:00

Dinsdag – zaterdag open van 08:00 – 00:00

Contact 

https://www.cafedemarkten.be

© Café De Markten

Ontdek het Sint- Katelijneplein 

Op enkele minuten wandelen van de Antoine Dansaertstraat vind je het Sint- Katelijneplein, the place to be voor foodlovers. Op zoek naar de beste mosselen of zeevruchten van Brussel? Dan moet je op het Sint- Katelijneplein of de aangrenzende Vismarkt zijn. Maar niet enkel visliefhebbers zullen hier hun hart verliezen. De omgeving rond het Sint- Katelijneplein wemelt van de bio supermarkten, toffe restaurantjes en delicatessenzaakjes. 

Als je fan bent van duurzame en biologische voeding kan een bezoekje aan Färm zeker niet ontbreken. Färm legt het accent op biologische, lokale en seizoensgebonden producten: zo vindt je er bijvoorbeeld versgebakken brood, een traiteurafdeling met lokale producten, verse groenten en fruit, een grote selectie streekproducten en nog zoveel meer. Ook proberen ze de impact op het milieu zo sterk mogelijk te verminderen. Dit doen ze voornamelijk door te kiezen voor lokale handelaars en door het afval te reduceren. Zo zijn er bijvoorbeeld herbruikbare broodzakken, herbruikbare winkeltassen, zakjes van textiel voor groenten en fruit, …Ook worden er veel producten zoals noten en rijst in bulk verkocht. Het is de bedoeling dat je je eigen bokalen, doosjes of zakjes meeneemt om deze later weer te hergebruiken. 

Waar? 

Brandhoutkaai 43, 1000 Brussel 

Openingsuren 

Maandag – zaterdag open van 09:00 – 19:30 

Zondag gesloten 

Contact 

https://stores.farm.coop/fr/farm-sainte-catherine

Zin in iets zoet? De producten van Pipaillon zien er niet alleen schattig en uitnodigend uit, ze smaken ook superlekker. In dit kleine winkeltje gevestigd in de Brandhoutkaai worden er allerlei artisanale producten zoals confituur, chutneys, gekonfijte citroen en tapenades verkocht. Ga zeker eens langs en laat je verassen door nieuwe smaken zoals sinaasappel & kardemom of vijgen & rozemarijn. 

Waar? 

Brandhoutkaai 11, 1000 Brussel 

Openingsuren 

Maandag & dinsdag gesloten 

Woensdag & donderdag open van 11:00 – 17:00

 Vrijdag – Zondag open van 11:00 – 18:00

Contact 

https://www.pipaillon.com/en

© Pipaillon

Dompel je onder in cultuur  

De Dansaertwijk staat niet enkel bekend om haar trendy designwinkels en vele eetgelegenheden, ook cultuur en kunst zijn in dit district nooit ver weg. Of het nu een tentoonstelling, een wandeling door de kleine straatjes of gewoon een prachtig uitzicht is, elke cultuurliefhebber moet eens een bezoekje hebben gebracht aan deze wijk. 

Voor hedendaagse kunst in Brussel moet je bij de CENTRALE for contemporary art zijn. Bij dit kunstcentrum gelegen op het Sint- Katelijneplein kun je terecht voor tentoonstellingen over beeldende kunst. Het doel is om een zo breed mogelijk publiek warm te maken voor visuele kunst en hun aan het denken te zetten over onze hedendaagse samenleving. 

Waar? 

Sint- Katelijneplein 44, 1000 Brussel 

Dineren in de Sint- Katelijnestraat 

Op zoek naar een gezellige plek om te dineren? Wandel dan richting de Sint- Katelijnestraat.

Deze straat gelegen bij het gelijknamige plein staat bekend als één van de gezelligste staten van Brussel en is een echte hotspot voor foodliefhebbers. Je vindt hier namelijk voor elk wat wils:

  • Voor authentieke Napolitaanse pizza’s en ambachtelijk bier ben je bij NONA aan het juiste adres. Met biologische, Belgische ingrediënten bereiden ze dagelijks heerlijke pizza’s gebakken in een traditionele steenoven. Dineren kun je binnen of buiten op het terras dat ’s avonds wordt omgetoverd tot een gezellige plaats, bij warm weer waan je je hier echt op een terrasje in Zuid- Italië. 

Waar? 

Sint- Katelijnestraat 17/19, 1000 Brussel 

Openingsuren 

Zondag – donderdag open van 12:00 – 22:00

Vrijdag & zaterdag open van 12:00 – 23:00 

Contact

https://www.nonalife.com 

  • De Libanese keuken is bezig aan een echte opmars, en dat merk je ook in de Sint- Katelijnestraat. Na een vestiging in Gent is “Beiruti” nu ook in Brussel. Proef de heerlijke smaken van verse hummus, falafel, gerookte aubergine en nog zo veel meer. Dineren kan in hun prachtig ingerichte zaak met marmeren togen, een groen plafond en vitrinekeuken. Een absolute aanrader voor degenen die van de Midden- Oosterse keuken willen proeven. 
© Beiruti

Waar? 

Sint- Katelijnestraat 8/10, 1000 Brussel 

Openingsuren

Zondag – donderdag open van 12:00 – 22:00

Vrijdag & zaterdag open van 12:00 – 23:00 

Contact 

https://www.beiruti.eu

  • De Noordzee, beter bekend als La Mer du Nord startte ongeveer 25 jaar geleden als viswinkel, maar is tot op de dag van vandaag uitgegroeid tot één van de bekendste plekken voor vis en streetfood. Zelfbereide garnaalkroketten, zeemessen of calamari, De Noordzee serveert alle traditionele gerechten in een vernieuwend jasje. Genieten van het grote aanbod vis, schaal- en schelpdieren en oesters kan je doen op het gezellige terras met hoge krukken en blauwe parasols.

Waar? 

Sint- Katelijneplein 50, 1000 Brussel 

Openingsuren

Dinsdag – zaterdag open van 08:00- 18:30

Zondag open van 11:00 – 18u30 

Maandag gesloten 

© Noordzee

Overnacht bij DRUUM

Overnachten doe je bij DRUUM, een moderne bed & breakfast gevestigd in een prachtig herenhuis dat dateert uit de jaren 1850. Het hotel beschikt over 6 kamers die elk werden ontworpen en ingericht door verschillende kunstenaars, hierdoor ontstaan er gedurfde interieurs die je als gast zeker aangenaam zullen verassen. De geluidsdichte kamers zijn uitgerust met een privé badkamer, luxe beddengoed en toiletartikelen. Het hotel beschikt over gratis wifi en roomservice, daarnaast kunnen gasten gratis gebruik maken van het bubbelbad en de sauna.  

Waar? DRUUM is gelegen in de hopstraat in Brussel, op een paar minuten wandelen van de Antoine Dansaertstraat en het Sint- Katelijneplein. 

Website: http://druum.be

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top