The Food Guide: Een foodie in Brussel

Brussel, een stad met veel geschiedenis, bezienswaardigheden, evenementen en vooral…lekker eten! Ik laat je kennismaken met Belgische specialiteiten die je moet geproefd hebben en waar je ze het lekkerste kan proeven.

Chocolade 

Als je een buitenlandse toerist vertelt dat je in België woont, is dit de eerste lekkernij waar ze ons mee associëren. Maar hoe kan het ook anders. De smaak van Belgische chocolade vergeet je niet snel. Belgische chocolade staat ook bekend als een van de beste chocolades ter wereld.

1. Planète Chocolat

Dit atelier in hartje Brussel bestaat uit een getalenteerd team dat een passie heeft voor chocolade. Ze bedenken steeds nieuwe, innovatieve ideeën om het stukje chocolade naar een ander niveau te tillen. Zo is er chocolade met tijm, die een kruidige en tegelijkertijd bittere smaak heeft. Ze geven ook chocolade demonstraties waarin je het verhaal van de chocolade uitgelegd krijgt en hoe de chocolade nu eigenlijk tot stand komt. Als je dit maar saai vindt, kan je ook altijd een chocolade workshop doen. Hier mag je zelf chocolade maken. Demonstraties worden elke zaterdag gegeven om 16u en elke zondag om 15u (zonder reservering). Er kunnen ook demonstraties op verzoek in de week gepland worden. Adres: Lombardstraat 24, 1000 Brussel. Ma & Zo: 11u-18u. Di-Za: 10u30-18u30. Telefoonnummer: +32 2 511 07 55.

2. Neuhaus

Ook al worden deze pralines over de hele wereld geëxporteerd, het is nog altijd bijzonder om een authentiek Neuhaus winkeltje in Brussel te bezoeken. Het is ook niet moeilijk om een winkel te vinden want er zijn er meer dan 30 gestationeerd in de stad. Het begon allemaal in het boetiekje in de Koninginnegalerij. Jean Neuhaus opende er in 1857 zijn eerste boetiek. Na meer dan 160 jaar worden de pralines nog steeds met veel zorg gemaakt en worden steeds nieuwe smaken bedacht. Neuhaus heeft ook een eigen cacaoplantage waar 25% van hun chocolade mee wordt bereid.

3. Wittamer

Deze Belgische chocolatier heeft het Koningshuis als vaste klant. Ik denk dat dit wel genoeg bevestiging geeft dat hun chocolade uitermate subliem is. Naast hun ruim assortiment chocolade, maken ze ook heerlijke patisserie. Dus dit is de ideale plek voor een cheatday want zeg nu eerlijk, chocolade en taart gecombineerd, wie zegt hier nu nee tegen? Adres: Grote Zavel 12, 1000 Brussel. Ma: 9u-18u. Di-Za: 7u-19u. Zo:7u-18u30. Telefoonnummer: +32 2 512 37 42.

Wafels

Net zoals chocolade, staan de Belgen ook gekend om hun heerlijke wafels. De Belgische versie verschilt enorm met de Amerikaanse versie. In Amerika draait alles om de toppings terwijl een echte Belgische wafel zelfs geen toppings nodig heeft. Natuurlijk is het altijd lekker om een beetje poedersuiker, fruit, ijs, warme chocoladesaus en/of slagroom op je wafel te nemen maar een wafel zonder topping is even goed (en makkelijker om te eten, al zeg ik het zelf). Voor je een wafel bestelt, kan ik je best vertellen dat er twee varianten van de Belgische wafel zijn. Zo heb je de Brusselse wafel en de Luikse wafel. De Brusselse variant is eerder luchtig, licht en krokant terwijl de Luikse wafel suiker in het glazuur heeft waardoor de wafel gekarameliseerd is als hij is gebakken. Hij is ook dikker van textuur en je proeft meer deeg. 

1. Maison Dandoy

“We want to make your senses twinkle and dance.” Deze catchy slogan samen met de overheerlijke geur van wafels verwelkomen je in dit etablissement. Deze tea-room wordt al generaties lang door dezelfde familie uitgebaat en zij werken alleen met 100% natuurlijke ingrediënten. Ze laten je ook zelf beslissen welke wafel het beste past omdat ze zowel de Brusselse als de Luikse variant aanbieden. Ze hebben ook veschillende lekkere toppings zoals karamel, banaan of aardbei. Daarnaast serveren ze ook heerlijke, versgemaakte fruitsapjes, koffies en milkshakes. Kortom, de perfecte activiteit om te doen op een zondagnamiddag. Er zijn verschillende filialen over de hele stad.

2. Waffle Factory

De naam maakt het direct wat cliché maar het is daarom niet minder lekker. Het bedrijf heeft meer dan 30 filialen in België , Frankrijk en zelfs verder daarbuiten maar het is van oorsprong typisch Belgisch. Eind de jaren 80 begonnen een vader en zijn zoon te zoeken naar een recept voor een deeg van een wafel met veel minder vet en natuurlijke ingrediënten. Na het volbrengen van hun vernieuwd recept begonnen ze kleine pop-up standjes te maken waar ze elke morgen waffels bakten terwijl het volk voorbijliep en genoot van de heerlijke wafelgeur. Het bedrijf begon steeds meer te groeien en ze blijven nu nog steeds nieuwe, innovatieve ideeën bedenken. Zo zijn er naast de keuze uit een Luikse of Brusselse wafel ook nog Lunchwaf, die gevuld is met vlees, kaas en groenten en de Waffine, een wafel die kan gevuld worden met onder andere nutella, appelmoes of brownies. Adres: Lombardstraat 30, 1000 Brussel. Elke dag geopend: 10u-20u. Telefoonnummer: +32 2 502 31 47.

3. Peck 47

Dit kleine restaurantje in hartje Brussel heeft de uitstraling van een typisch New Yorks brunchrestaurantje. Wanneer je aankomt lopen staat er op het bord “Fresh food made daily with love.”. Door deze slogan word je natuurlijk meteen getriggerd om hun menu te bekijken. Ze serveren er niet alleen wafels, ook burgers, salades, toasts en nog veel meer maar ze vallen wel op met hun unieke wafel combinaties zoals de wafel met fetakaas en chorizo. Adres: Kiekenmarkt 47, 1000 Brussel. Elke dag geopend: 9u-22u. Telefoonnummer: +32 2 513 02 87.

Frieten

Natuurlijk kon ik dé frieten niet laten ontbreken in deze gids. Net als de chocolade is dit een van de gerechten waar buitenlanders ons direct mee associëren. Belgische frieten blijven nog steeds uniek door hun speciale bereiding. Belgische frieten worden altijd vers en handmatig gesneden en zeker twee, soms zelf drie, keer gebakken in frituurolie met dierlijk vet. Dit geeft de frietjes een gouden kleur en krokante maar tevens ook zachte smaak. Daarnaast kan je ook kiezen uit verschillende sauzen, dus niet alleen ketchup of mayonaise maar ook andere zoals andalousesaus, frietsaus, Chinese saus, joppiesaus, en nog veel meer. 

1. Frit’ Flagey

Dit is het bekendste frietkot van Brussel en staat gekend de beste frituur van Brussel te zijn. Nu zou je waarschijnlijk verwachten dat het een grote zaak is met veel zitplaatsen maar in de realiteit is het een oud kraampje langs de kant van de straat. Laat je hierdoor zeker niet afschrikken want de lange wachtrijen bewijzen je het tegendeel. De porties zijn enorm waardoor je altijd meer dan genoeg hebt gegeten en dit tegen een schappelijke prijs. Daarnaast is er ook ruime keuze aan sauzen voor op je frietjes. Als je graag neerzit, kan je altijd bij Le Pantin of bij Le Pitch Pin gaan. Dit zijn twee cafés die het zeker niet erg vinden dat je bij hun jouw frietjes opeet. Adres: Eugène Flageyplein 29-33, 1050 Elsene. Ma: gesloten. Di-Do & Zo: 11u30-24u. Vr & Za: 11u30-2u.

2. Maison Antoine

Net zoals Frit’ Flagey is ook Maison Antoine al verkozen geweest tot beste frituur van Brussel. Ook deze frituur is een simpel kraampje maar ook hier staan telkens lange wachtrijen. Door hun bekendheid kwamen hier ook al veel beroemdheden hun frietjes proeven zoals Angela Merkel. De zaak werd recent nog vernieuwd waardoor het een moderne uitstraling heeft gekregen. De porties zijn er ook enorm dus je zal zeker gevuld zijn na éen “pakje” friet. De frituur heeft geen zitplaatsen maar er zijn genoeg cafés op het plein met een logo van een frietzakje op hun raam geplakt. Dit wil zeggen dat hier de frietjes van Antoine meer dan welkom zijn. Adres: Jourdanplein 1, 1040 Etterbeek. Ma: 12u-1u. Di-Do: 11u30-1u. Vr & Za: 11u30-2u. Zo: gesloten. Telefoonnummer: +32 2 230 54 56.

3. Frites Atelier

Dit is de trend van het moment als het op frietjes aankomt. Sergio Herman zijn concept sloeg al eerder aan in Nederland en Antwerpen en nu deze maand opende de sterren chef een etablissement in hartje Brussel. Het pakje friet krijgt hier een serieuze upgrade. Zo zijn alle sauzen vers gemaakt en kan je hier kiezen uit uitzonderlijke toppings zoals onder andere Indonesische pindasaus en mayonaise met truffelsaus. Naast een pakje friet kan je ook kiezen voor een van de huisbereide snacks zoals een kaaskroket, rundskroket of garnaalkroket. Zeker een aanrader voor mensen die op zoek zijn naar iets nieuws. Adres: Sint-Katelijnestraat 32, 1000 Brussel. Elke dag geopend: 11u-23u. Telefoonnummer: +32 9 335 69 33.

Bier

We hebben nu al de lekkerste specialiteiten op vlak van eten besproken maar ik kan je natuurlijk niet achterlaten zonder eerst de beste cafés te bespreken voor een avondje uit of gewoon om naartoe te gaan als dorstlesser. Bier is ook een typisch Belgische specialiteit. Veel landen hebben hun eigen bier maar er is niets beter vergeleken met Belgisch bier. Vanaf de 12eeeuw waren monniken bezig met bier brouwen om zo geld te kunnen verdienen voor hun abdijen. Tijdens de middeleeuwen was dit ook de enige drank die zowel volwassenen als kinderen dronken omdat het water te vervuilend was. Bier gaat dus al een tijdje mee maar is nu meer een gelegenheidsdrankje. Veel bier wordt nu gemaakt door de Trappisten. Dit zijn monniken die zich speciaal met trappistbier bezighouden en zo ook geld verdienen voor hun abdijen. Er zijn slechts 10 kloosters ter wereld die gecertificeerd zijn om trappistbier te brouwen waaronder er 6 hier in België zijn gesitueerd. Natuurlijk is er niet alleen trappistbier maar ook vele andere soorten zoals de trippel of de dubbel of de blonde of bruine bieren. 

1. Monk

Dit is een trendy café met een beperkte keuze aan bieren maar dit wordt gecompenseerd door de kwaliteit van het aanbod. Alle aangeboden bieren zijn van topkwaliteit. Een ideaal café om eens een typisch Belgisch biertje te proeven. Als je daarnaast toch nog een kleine honger hebt, kan je altijd een van de vele snacks op de menukaart bestellen. Adres: Sint-Katelijnestraat 42, 1000 Brussel. Ma-Za: 11u-2u. Zo: 14u-2u. Telefoonnummer: +32 2 511 75 11.

2. BrewDog

Dit is een van de nieuwste hotspots in Brussel en zeker een aanrader. Het is vlakbij het centraal station dus de ideale plaats voor studenten. Deze bar heeft een ruime keuze aan bieren met zelfs een paar klassierkers uit hun eigen brouwerij. Er staan ook een paar experimentele bieren op de kaart die zeker de blikvangers zijn zoals het bier met pikante pepers. Er is altijd een aangename drukte in de bar waardoor het steeds gezellig is om hier iets te komen drinken. Adres: Putterij 20, 1000 Brussel. Ma-Do: 11u-24u. Vr: 11u-1u. Za:12u-1u. Zo: 12u-24u. Telefoonnummer: +32 2 513 63 55.

3. L’Amère à Boire

Dit café is al jaren de hotspot bij de bierfanaten. Ze hebben een ruim assortiment aan bieren en voegen steeds nieuwe bieren bij. Er is dus voor elk wat wils. De bieren zijn van de beste kwaliteit en tevens aan een goede prijs. Dit trekt natuurlijk veel jonge bierfanaten aan, zeker in het weekend kan het hier heel druk worden maar het is wel de ideale plaats om nieuwe bieren te verkennen. Adres: Belvédèrestraat 8, 1050 Elsene. Elke dag geopend: 16u-2u. Telefoonnummer: +32 487 57 29 03.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top