Comics leading the way in Brussels

De stripmuren. We zijn er allemaal al eens langs gelopen. Maar echt bij stilgestaan? Zelden of nooit. Wat is het verhaal achter deze tekeningen? Wie zijn de tekenaars en van waar ken ik ze nu ook alweer? Waar kan ik nog zo een tekeningen vinden en waarom zijn ze uitgerekend in Brussel te vinden? Een antwoord op al die vragen en nog veel meer kom je hieronder te weten.

Hoe alles ooit begon

Beginnen doen we vanzelfsprekend steeds bij het begin: het ontstaan. Al sinds het begin van de jaren ’90 kan je in het centrum van Brussel en Laken deze tekeningen terugvinden. Omdat veel muren er somber en afgeleefd uitzagen, waren ze in grote nood voor een restauratie. En zo werd de eerste tekening uiteindelijk een feit. Een tekening van het personage Ragebol van de Brusselse striptekenaar Frank Pé. Je kan zijn werk bezichtigen in de Plattesteenwijk.  Frank Pé kreeg meteen navolging van  andere Brusselse striptekenaars die aan de slag gingen op andere muren doorheen de stad.

Sindsdien zijn er alleen maar nieuwe tekeningen bijgekomen. Met ondertussen al meer dan 60 taferelen van onder andere Kuifje, Jommeke, Asterix, Lucky Luke, Robbedoes en nog vele anderen. En dat aantal blijft gestaag groeien.

In de loop der jaren zijn er naast Belgische auteurs ook buitenlandse auteurs bijgekomen waardoor het aanbod nog werd verruimd. Denk dan maar aan auteurs zoals Hugo Pratt, Zep, Muzzo, en zo veel meer.

De Stripmuren zijn zo gesitueerd dat je verplicht wordt om uit de toeristische plekken weg te trekken en de authentieke straatjes van Brussel te betreden. Je ontdekt hierdoor misschien wel je nieuwe favoriete plekje.

Vind je helden

Iedereen heeft wel zijn of haar favoriete stripfiguur gehad als kind. Natuurlijk wil je die dan zo snel mogelijk vinden. Het is dan ook handig om een speciaal uitgewerkt plannetje van de  stripwandeling op te pikken op het bureau van Visit.Brussels (€1).

Niet te missen personages

Kuifje

Kuifje oftewel Tintin is wel bij iedereen gekend. Iedereen heeft ooit wel al eens een  strip van deze alom bekende journalist in handen gehad. Op de tekening kan je Kuifje, Bobbie en kapitein Haddock zien in een spannend avontuur. Wil je weten welk avontuur? Lees dan zeker de strip ”De zaak Zonnebloem” uit 1956 en kom het allemaal te weten. Deze tekening is namelijk afkomstig uit deze strip. Bijna 30 jaar na de dood van de bedenker en tekenaar Hergé kent iedereen zijn bekendste stripfiguren nog steeds. Met zijn strips, vertaald in meer dan 77 talen, wordt Hergé aanschouwd als één van de grootste stripauteurs.  Kuifje en zijn vrienden vind je hier: Stoofstraat 37, 1000 Brussel. Kuifje heeft de eer om niet één maar twee keer te verschijnen in Brussel. De andere tekening kan je vinden aan het Hortaplein, 1000 Brussel.

De Kiekeboes

De Kiekeboes zijn voor de gelegenheid helemaal teruggegaan in de tijd. Helemaal tot aan de Expo ‘58. Zo zie je Marcel achter de camera terwijl Konstantinopel voor reporter speelt. Showt Charlotte de Typerende fairhostess-outfits kenmerkend aan expo 58 en steelt Fanny de show in een zwierige jaren 50 jurk. Dit allemaal met op de achtergrond het symbool van Brussel Expo ’58: het Atomium. Je weet niet waar eerst te kijken. Al sinds 1977 weet Mehro ons te entertainen met deze bekende familie. Elke strip is het weer lachen geblazen met de problemen en misverstanden waarin Marcel steeds opnieuw verzeild raakt. En elke keer zijn we opgelucht als hij en zijn gezin de helden van dienst zijn. Met hun herkenbare uiterlijk is er niemand die niet onmiddellijk doorheeft over wie deze tekening gaat. Vind deze familie in de Dikke Lindelaan 2, 1020 Laken.

Tiny

In ongeveer 30 landen kennen ze haar. Bij ons staat ze bekend als Tiny die samen met haar hond Poeffie allerlei avonturen beleeft. Ergens anders is dit meisje dan weer bekend als Martine (in het Frans), Debbie (in Dover) of  Mimmi (in Malmö). Maar ook al is de naam overal anders, in al die jaren is haar karakter onveranderd gebleven. Het enige dat veranderde waren haar kleren die meegingen met de mode van dat moment. Iedereen is wel met Tiny mee geweest naar zee of naar de boerderij, heeft samen met haar toneel gespeeld of is naar de supermarkt geweest.  Elk klein meisje verlangde er wel stiekem naar om haar een beetje te kunnen zijn.  De typische tekeningen van Tiny zijn een onmiskenbaar deel geworden van haar leven. De prachtig uitgewerkte tekeningen brengen je zonder moeite helemaal in het verhaal. Iets waar tekenaar Marcel Marlies heel goed in was. Ontdek Tiny en Poeffie in de Koningenlaan 325, 1020 Laken.

Nero

Met zijn typerende uiterlijk is Nero één van de bekendste Vlaamse striphelden. De bedenker Marc Sleen tekende Nero voor het eerst als mini-strip dat verscheen in katholieke Vlaamse kranten. Hierdoor moest hij er een hoog tempo inhouden om elke dag weer een nieuw verhaal te kunnen publiceren. De verhaaltjes speelden vaak in op de actualiteit. Hierdoor zijn al veel gekende mensen de revue gepasseerd. Onder andere Margeret Tatcher, Guy Verhofstadt en nog vele anderen maakten ooit deel uit van het verhaal. Het Guiness book of records heeft Marc Sleen zelfs verkozen tot meest productieve striptekenaar ter wereld. Op de tekening vind je buiten Nero zelf Madame Pheip, Petoetje en Patatje, Jan Spier en  Adhemar, de zoon van Nero. Na een bezoek kan je in ware Nerostijl je dag afsluiten met een lekkere Brusselse wafel. Of breng een bezoekje aan het Marc Sleen museum recht tegenover het stripmuseum. Vind Nero en zijn gezelschap aan het Sint-Goriksplein, 1000 Brussel.

Robbedoes

Gekenmerkt door zijn rode piccolo uniform, beleeft Robbedoes samen met zijn beste vrienden Kwabbernoot en eekhoorn Spip avonturen, verspreid over de hele wereld. Samen gaan ze de strijd aan met verschillende soorten schurken. Robbedoes verscheen voor het eerst in 1938 maar na bijna 80 jaar is hij nog lang niet klaar met zijn avonturen. Op de tekening, die je vindt in de Marrollenwijk, zie je auteurs die ervoor gezorgd hebben dat na het stoppen van bedenker Robert Velder (Rob-Vel) de avonturen bleven voortbestaan. Zo werd er in 1992 een tekenfilm gemaakt rond de twee vrienden en kregen ze in 2006 een remake.

Suske en Wiske

Deze twee stripfiguren zorgen, samen met hun familie en vrienden na al die jaren nog steeds  voor de meest verkochte strips in de Benelux. En terecht. Willy Vandersteen wist met zijn teken- en verteltalent menig kinderen en volwassen in de ban te houden. Ondertussen zijn er al ruim 350 strips gemaakt. Leesplezier gegarandeerd dus. Op de muur kan je de hoofdpersonages bewonderen in een wel heel unieke pose. De sterke maar zachtaardige Jérôme tilt zonder enig probleem zijn vrienden in de lucht. En die vrienden dat zijn Lambik, tante Sidonia, Suske en Wiske en niet te vergeten de  lappenpop Schanulleke. Jérôme zelf wordt dan weer gedragen door Manneke pis. Na al die jaren is hun bekendheid alleen maar verder verspreid, zelfs tot ver buiten de Benelux. Met meerdere vertalingen, tot in het Latijns toe. Deze avontuurlijke bende kan je vinden in de Lakensestraat 111, 1000 Brussel

Bijzondere toevoegingen

Sommige figuren werden niet enkel vereeuwigd op muren her en der, van een aantal werd er zelfs een standbeeld gemaakt. Zo is er het standbeeld van Guust Flater (hoek Pachécolaan en de Zandstraat).

Een bronzen Bollie en Billie vind je in de Jetse van Engelandlaan en aan de ingang van de Hortagalerij word je begroet door een smurf.

De nieuwste aanwinsten

Zidrou

Op de gerenoveerde Hageltoren, die nu dienst doet als school, vind je  een tekening die een ode brengt aan scenarist Zidrou. Hij wordt hier omringd door enkele van zijn personages: Dokus en Leonie, Leonard, Tamara, Hein en Kneteltje. Hij is de eerste scenarist die deze eer krijgt. (2018)

De Smurfen

Naar aanleiding van de 60ste verjaardag van De Smurfen (Peyo) kregen ook zij een plaats in de lijst van stripmuren. Als je aan de doorgang van de Putterij recht tegenover het station Brussel-Centraal passeert, kijk dan zeker even naar boven. Het unieke aan deze tekening is dat hij namelijk niet op een muur maar plafond te zien is. Om de Smurfen hun kenmerkende blauwe kleur te geven werd maar liefst 10 liter blauwe verf gebruikt. (2018)

De grote wolf die het schaap draagt

In de Sint-Jan Nepomucenusstraat vind je sinds november 2018 een muurschildering van de kunstenares Dominique Goblet. Ze is een Belgische auteur en illustratrice van strips. De muurschildering kom uit haar reeks Les Hommes Loups. Dit schilderij is anders in vergelijking met  de anderen.  Terwijl de anderen heel kleurrijk zijn heeft deze tekening een eerder rustig kleurenpalet. De enige kleuren die je terugvindt,  zijn kleine vierhoekige figuurtjes op de achtergrond.

Dokus de leerling

Dit is een unieke muurschildering. Deze stripreeks is van Zidrou en Falzar, de tekeningen zijn van Godi. Je kan deze tekening vinden op de speelplaats van de Franstalige school Léon Lepage in de Zespennigenstraat. Er werd in het 5de leerjaar van deze school een wedstrijd gehouden. De kinderen moesten zich inbeelden wat Dokus zou tekenen tijdens de les. De beste tekeningen werden vereeuwigd op de muur. (2018)

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top