Ceci n’est pas Magritte

René Magritte, de grootste surrealist van België en gekend om zijn zwarte bolhoed, bruine pijp, zwarte paraplu’s en groene glanzende appels. Zijn invloed kan je niet missen in Brussel. De surrealistische kunstenaar bracht ongeveer zijn hele leven door in Brussel en heeft een sterke invloed nagelaten. Hij was één van de grondleggers van het surrealisme en is nog steeds een grote inspiratiebron voor vele kunstenaars. Deze plekken zijn de moeite waard om de sfeer van Magritte op te snuiven.

Foto: Magritte Museum

De grootste verzameling Magritte in hartje Brussel 

Sinds 2009 is het René Magritte museum na een lange renovatie geopend voor publiek. Het museum neemt je mee doorheen het leven van Magritte. Het bevat een belangrijke collectie schilderijen van Magritte, afgewisseld met tijdelijke tentoonstellingen van andere kunstenaars zoals onder andere Salvador Dalí en Delvaux. De vaste collectie bevat tal van schetsen, affiches, foto’s, ontwerpen van behangpapier… maar vooral schilderijen. Bekende schilderijen die je kan bezichtigen zijn: ‘De Terugkeer’, ‘Het Rijk der Lichten’, ‘Golconde’ en ‘Het Onverwachte Antwoord’. Het museum telt 3 verdiepingen met op iedere verdieping een andere tijdsperiode uit het leven van Magritte. Een toegangskaartje tot het museum kost voor volwassenen 10 euro en studenten kunnen slechts tegen 3 euro een bezoek brengen. Iedere eerste woensdag van de maand kan je het museum gratis bezoeken.

We must not fear daylight just because it almost always illuminates a miserable world.

René Magritte

Het huis van een surrealist

Ooit al eens een bezoek gebracht aan een huis van een beroemde kunstenaar? Het kan in Brussel, in het huis waar Magritte 24 jaar woonde met zijn lieftallige vrouw Georgette. Magritte leefde er op de benedenverdieping en realiseerde er meer dan de helft van zijn werken. In het oude herenhuis kan je tal van persoonlijke bezittingen, originele schilderwerken en een authentieke inrichting bezichtigen. Je wandelt in de gezellige woonkamer met een hemelsblauwe kleur verder naar de groengekleurde slaapkamer. Verder kan je ook nog het bureautje bezichtigen en andere kamers die ingericht zijn in Art Nouveau-stijl. Je krijgt een duidelijke inkijk in hoe deze beroemde schilder zijn leven spendeerde. Een inkomstkaartje voor het huis bedraagt 8 euro.

Schaakmat 

Taverne Greenwich in hartje centrum Brussel was voor Magritte de thuisbasis om een spelletje schaak te spelen. Het gebouw in Art Nouveau-stijl zorgt voor een originele setting en creëert een perfect beeld over de architectuur in de jaren 1900. Het plafond is bekleed met gouden versieringen en een grote glasmozaïek die voor een imposante lichtinval zorgt. Spiegels aan de wanden zorgen voor een uitgestrekte ruimte. De taverne biedt verschillende ‘boerenkost’ gerechten aan zoals stoemp en waterzooi. De prijscategorie ligt tussen de 10 à 15 euro voor een gerecht. Ga er zeker eens een spelletje schaak spelen!

La fleur en papier doré

Ook wel genaamd ‘het Goudblommeke in papier’. Dit café werd in 1944 een ontmoetingsplaats voor verschillende kunstenaars zoals Louis Paul Boon, Hergé en René Magritte. Verscheidene kunstenaars werkten samen aan het tijdschrift ‘Tijd en Mens’. Het café is sinds 1997 een beschermd monument en is door de jaren heen in ere gerenoveerd. De authentieke sfeer werd behouden door verschillende foto’s, teksten en tekeningen die nog steeds aan de wand hangen. Het typisch Brusselse café beschikt over een ruim aanbod bieren en ze zijn gespecialiseerd in authentieke Lambiek en zijn verschillende varianten. Ook serveren ze enkele specialiteiten zoals ‘stoemp’, ‘pottekeis’ en ‘bloempanch’ dit voor een betaalbare prijs rond de 15 euro.

Een eerbetoon aan Magritte

Een eerbetoon aan de beroemde kunstenaar bevindt zich op het Ninoofseplein. Op het plein staat een eenvoudige fontein die door de Italiaanse kunstenaar Luca Maria Patella ontworpen is. De fontein ziet er op het eerste zicht zeer eenvoudig uit maar wanneer je er even naar blijft kijken, komt er snel een silhouette naar boven dat aan het gezicht van René Magritte doet denken. Geniet op dit plein van de rust en bewonder deze surrealistische fontein.

Everything that’s visible hides something that’s invisible.

René Magritte

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top